A bőrhibák szépsége – Tassy Fanni „WEAR IT” virtuális maszkja


Az arcon lévő bőrelváltozások sokak számára zavaróak lehetnek, de ennek szöges ellentéte is előfordulhat; vannak, akik büszkén viselik. Bárhogyan is nézzük, az biztos, hogy a bőrhibák egyediséget kölcsönöznek az arcnak, még úgy is, ha nem mindig tudjuk esztétikusnak látni. Tassy Fanni személyes ihletésű projektje a bőrhibák tematikáját dolgozza fel egy face filter formájában.


A pandémia miatt rákényszerültünk a maszk viselésére, ami egyúttal támpontot is ad az elrejtőzésben, érzéseink eltakarásában. Az arc elfedésének egy másik metódusa, a sminkelés már régóta a mindennapok bevett gyakorlatát képezi, habár célja többnyire önkifejezés, mégiscsak fontos része a nem kívánatos bőrhibák eltakarásának.

„Saját tapasztalatból tudom, hogy a társadalmi, pszichés nyomás hatalmas. A gyerekek, tinédzserek nem túl empatikusak ilyen téren. Rengetek embert néznek ki a külsődleges jegyei miatt.”

A WEAR IT tulajdonképpen egy olyan virtuális maszk (face filter), amivel az Instagram alkalmazásán belül különböző bőrhibákat lehet az arcra helyezni, így érzékelteti, teszi láthatóvá az ilyesfajta egyediséget. A filter segítségével hat különböző formavilág jelenhet meg, a minták úgymond rásimulnak az arcra, követve annak háromdimenziós formáját.

„Összesen hat különböző bőrhibát választottam: pigmenthiány, szeplő, heg, akné, anyajegy és tűzfolt. Ezek többnyire velünk született elváltozások, vagy genetikánk miatt alakultak ki.”

Fanni megvizsgálta a bőrhibák elhelyezkedését, méretét, gyakoriságát, ez alapján készítette el a térképszerű megjelenést. Mindezek mellett megtervezett egy weboldalt is, amely lehetővé teszi a saját, egyedi filterek létrehozását is.

„A kiterített arc egyfajta sablonként működhet, amire bárki rárajzolhatja saját különlegességeit. Ha szélesebb körben is megismerjük a bőrhibák sokszínűségét, akkor a való életben sem fogjuk furcsának érezni vagy éreztetni.”

Fanni projektje sokak számára nyújthat segítséget; lehetőséget ad, hogy megbékéljünk saját magunk vagy a körülöttünk lévők másságával, egyúttal pedig felkelti a figyelmet a bőrelváltozásokkal élők nehézségeire. Az Instagram jóváhagyásával a koncepció már kipróbálható, ehhez az arcfilterek keresőjébe kell beírni: WEARIT_1.

// /

Fanni munkáit INNEN éritek el!

A projekt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Tervezőgrafika MA szakán készült, konzulense Marcell Tamás és Lakner Antal volt.

Szerző: Fülöp Szabolcs