Digitális bábszínház: Zajácz Petra érintésmentes virtuális kézkompozíciói


A bábozás sokunkban régi gyerekkori emlékeket hív elő, a báb azonban nem korfüggő. Zajácz Petra Mimika című projektje szociális érzékenységgel közelít a témához, és a testizolációs bábozás eszközeit köti össze az arcon megjelenő mozgásokkal. Ez a módszer nem különíti el a bábozót a bábtól, a kettő együttesen van jelen a játékban. A projekt új lehetőségeket vet fel a bábozás műfajával kapcsolatban, ugyanis egy háromdimenziós fiktív térben, mozgáskövetéses technikával hoz létre bábelőadásokat.


„Mindig szerettem színházzal foglalkozni és az előadások narratívájából, a díszletek és a színpad elrendezéséből inspirálódni. A tervezés mellett soha nem álltam meg a kutatással sem,  így találtam rá Kiss Ágnesre, aki bábterápiával foglalkozik és rengeteget segített a projektben. Végre láttam egy konkrét példán keresztül, hogy hasznos lehet mások számára is, amit kitaláltam.”

A Mimika a tradicionális bábbal ellentétben illúziókeltéssel hoz létre virtuális kézkompozíciókat, amelyek egy adott nézőpontból megfigyelve arcokká formálódnak. A projekt bizonyos mértékig automatizálja a virtuális bábelőadásokat a már említett mozgáskövetéses módszerrel, ezáltal a legkevesebb adatmennyiséggel is látványos eredményeket érhetünk el – bárki kipróbálhatja és részt vehet az előadásban.

„A legjobb érzés a tervezésben, ha a számomra fontos közösségeknek nyújthatok vizuális platformot, és ötleteket adhatok nekik, hogy miként nyithatnának új irányokba.”

Petra projektjének lényege a közös digitális alkotás és új bábozási narratívák megszületéséhez szükséges platformteremtés. A testizolációs bábozás – mint pszeudotér – a projekt során átalakul és egy transzformatív installációval bővül: a bábterápiára fókuszál, miközben érintésmentes közösségi élményt nyújt.

A projekt Kiss Ágnes bábművész és Nemes Barnabás közreműködésével valósult meg. A motion capture kísérletek nyílt forráskódokon érhetőek el.

// /

A „Mimika” a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tervezőgrafika MA szakán készült. A projekt témavezető tanárai Lakner Antal, Marcell Tamás, Vargha Balázs voltak.

Szerző: Kupics Zsófia