Friss animációs filmek a MOME műhelyéből


Cikkünkből megismerhetitek az animációs filmrendezők legújabb generációját. MOME-s hallgatók idei mestermunkáiból válogattunk képkockákat; a karakterek, a világépítés elemei, a stillek látványa önmagában is erős, de érdemes mögé tenni a koncepciókat is: a válogatásban szerepel egy apa-fia páros túlvilági utazása, egy önironikus rövidfilm a szerelemről, három világ, amelyeket a vágy közös tárgya köt össze, egy etűd a délszláv háborúról, egy unoka, aki évszakról évszakra kerül csak közelebb nagyapjához, és egy titokzatos világot rejtő mosógép.


Bogyó Péter: The Pattern

A privát világok konfliktusával, az egyéni valóságértelmezésekkel foglalkozik Bogyó Péter 13 és fél perces animációs rövidfilmje. Három felvonásban, különböző síkokon követhetjük nyomon a szereplőket, akik bár egymástól független világaikban élnek, mégis ugyanaz a cél hajtja őket: meg akarják szerezni a sárga virágot – és vele együtt a boldogságot. Egy tagbaszakadt férfi szétszakadt, lázálomszerű világban igyekszik újjáépíteni lerombolt, mézből készült házát. Egy tudományos fantasztikus filmben rekedt öregember a gépek városa által eltörölt természet után vágyódik. Egy mesevilágban élő kisfiú édesanyja letört cserepes virágát akarja pótolni. „Múltunkból, traumáinkból és nézeteinkből adódóan mindenki kialakít magának egy saját, egyedi, szubjektív világképet. Ez magunk számára teljesen logikusnak és következetesnek, vagyis valóságosnak élhető meg, mások számára viszont teljesen érthetetlen” – olvashatjuk a rendező leírásában. A három főhős története végül egy kikerülhetetlen konfliktushelyzetben ér össze.

Alexander Gratzer: Piti & Lixi

Egy vak nagyapa és unokája kapcsolatát mutatja be Alexander Gratzer rajzanimált rövidfilmje. A személyes élményanyagból építkező történetben egy kis vakondot követhetünk, aki minden évszakban meglátogatja földalatti üregében élő nagyapját. Tavasz, nyár, ősz, tél követi egymást, az egyes évszakok pedig mindig más és más életszakaszban találják a két főszereplőt, akiknek az idő múlásával egyre mélyebbé válik a viszonya. „Tinédzserkoromban egyszer mellette ültem és megkérdeztem: »Nagypapa, szoktál azon tűnődni, hogy vajon hogyan nézek ki? Megérintheted a hajam, ha akarod!« Ő azonnal és magabiztosan válaszolt: »Pontosan tudom, hogy nézel ki, Alexander!« Akkor jöttem rá, hogy a nagypapa többet látott, mint gondoltam” – mesélte a rendező arról az emlékről, ami köré végül a film világát is felépítette.

Hárshegyi Vivien: Felhők felett

Hárshegyi Vivien szürreális filmjében egy lány a múltbéli szerelmét kénytelen újraélni, hogy teljességgel átadhassa magát az új szerelemnek a jelenben. Az emlékezés során a friss kapcsolat eufóriája ugyanúgy felszínre tör, mint a hajdani szakítással járó trauma. A Felhők felett egyszerre drámai és önironikus ábrázolása a fiatalkori nagy szerelemnek és az azt követő újrakezdésnek. A víz, a szökőkút, a tenger, mind az alámerülés és a tudatalatti metaforájaként jelennek meg; az animáció erejét az álomszerűség és az ismerős, szubkulturális terek, helyzetek közötti hullámzás adja. „A főszereplőben a film során elsősorban a félelmet szerettem volna feloldani, ehhez viszont legelőször magáévá kellett tennie azt. A szerelme stádiumainak bemutatásán túl a film a lány az ősbizalomba vetett hitének visszaszerzését célozza meg” – olvashatjuk a leírásában. A Felhők felett egy jellemfejlődés története ábrándok és emlékek kusza szövevényén keresztül.

Kühnel Szabó Anita: Apád

Mérgező apa-fia kapcsolat rajzolódik ki előttünk, ahogy jelenetről jelenetre követjük a két főszereplő útját a túlvilágon keresztül. A nárcisztikus apa és a megfelelési kényszerrel, depresszióval küzdő fiú egy balesetet követően a purgatóriumban találkoznak újra, és elindulnak a főbűnök körein át a mennyország kapuja felé. „Az élet még nehezebb, ha egy olyan szülő nevel fel, akinek feltételei megugorhatatlanok, hiszen a gyermek számára örökre beivódik, hogy nem tudja véghezvinni a feladatot, és őt nem lehet elfogadni. A generációkon átívelő és átörökített viselkedésminta megértése oldhatja az ebből fakadó szorongást” – írja Kühnel Szabó Anita. A téma súlyát a film humora oldja, az önfeltárás folyamatát pedig a két szereplő dialógusa viszi előre, aminek köszönhetően a fiú megértheti saját szorongásának összetettségét.

Molnár Eszter: A mosógépen túl

A 22 perces film elején egy kislány és a cicája a mosógép száján át egy titokzatos világba pottyan. A fürdőszobából hirtelen egy sziget belsejében találják magukat, és kezdetét veszi a kaland. A főszereplők az ott lakókkal együtt néznek szembe az elátkozott sziget viszontagságaival és szörnyeivel, miközben egy hosszú évek óta lappangó titokra is fény derül. A hazavezető út keresése végül keserédesen zárul. „A világutazás egy visszatérő téma, ami foglalkoztat, a filmet mégis inkább karakterorientáltként állítottam be, mivel a másik fő érdeklődési körömet az emberek érzelmei, reakciói jelentik” – árnyalta koncepcióját a rendező.

Szremkó Bettina: Kegyelmes angyal – Háború gyermekszemmel

Szremkó Bettina 9 perces dokumentarista animációs filmje az 1999-ben Jugoszláviát sújtó NATO légicsapásokat, a délszláv háború eseményeit mutatja be egy képzelt család hétköznapjain keresztül. „Olyan eseményekről beszélhetünk, amik napjainkig mélyen beágyazódtak a Balkán köztudatba és szerves részéve váltak a nemzeti identitásnak. Magyarországra érkezve feltűnt, hogy kevesen ismerték a pusztán pár órányira lezajlott eseményeket, ami meghökkentett, és arra motivált, hogy a nagyközönségnek is bemutassam azokat” – írta motivációjáról az alkotó, aki saját élettörténetéből, gyerekkori emlékeiből merített a forgatókönyv megírásához. A nehéz levegőjű, lírai film a háborút átélő gyermekek traumájával, a háború emlékezetével és hosszú távú mentális hatásaival foglalkozik egy testvérpár nézőpontjából.

// /

A filmek a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció MA szakán készültek.

Bogyó Péter diplomafilmjének témavezetője Fülöp József. / Gratzer Alexander diplomafilmjének témavezetője Bognár Éva Katinka, konzulense Gacs Réka. / Hárshegyi Vivien diplomafilmjének témavezetője Bognár Éva Katinka, konzulense Farkas Júlia; közreműködött Gacs Réka. / Kühnel Szabó Anita diplomafilmjének témavezetője Gacs Réka; közreműködött Hermán Árpád. / Molnár Eszter diplomafilmjének témavezetője Réthi Gábor. / Szremkó Bettina diplomafilmjének témavezetője Brovinszki László, konzulense Gacs Réka.

Szerző: DIS