Az önálló életért – Animációs kisfilmek a Nem Adom Fel Alapítvány kampányához


Budapest és agglomerációjában a fogyatékossággal élő fiatalok számára nagyon kevés az olyan lehetőség, ahol önálló, teljes életet élhetnek. A Nem Adom Fel Alapítvány egy támogatói kampány keretein belül szeretne megvalósítani egy olyan lakhatási projektet, amiben 10-12 fiatal tudna saját lakórészbe beköltözni, ezzel pedig egy teljes életet elkezdeni. A tervezett Mikes Lélekközpont különlegessége, hogy a szeparált apartmanokhoz saját fürdőszoba is tartozna, valamint egy közösségi tér és konyha kötné össze a különálló lakrészeket, ahol a lakók kedvük szerint közösen is eltölthetnék szabadidejüket. Ehhez a nemes célhoz járultak hozzá a MOME hallgatói egy-egy animációs kisfilmmel, amikkel az alapítvány online felületein találkozhatunk majd.


Gyurkó Vitéz

„A projekt során kerültem először közel olyan emberekhez, akik valamilyen módon különleges segítségre szorulnak. Így ismerkedtem meg Gáborral, aki Down-szindrómás. A vele folytatott beszélgetésem során megragadott az életvidám személyisége és az, hogy nehézségei ellenére mennyi mindenben kipróbálja magát. Ekkor döntöttem úgy, hogy róla fogom készíteni a filmemet, méghozzá a dramaturgia és látvány szempontjából is a színes személyiségéhez igazodva.”

Diószeghy Dániel

„Egy olyan kisfilm elkészítését tűztem ki célul, ami – a Mikes Lélekközpont támogatása mellett – a kampány kontextusán kívül is értelmezhető marad. Ezért a film témáját az otthon fogalma köré építettem, amit különböző szereplők meghitt, otthoni környezetének bemutatásával szerettem volna elérni. Az emberi karakterek mellőzésével a film üzenetének egyetemességét hangsúlyoztam.”

A megépítendő Mikes Lélekközpont az önállósodás lehetőségét teremtené meg lakóinak, emellett pedig 0-24 órás segítőszolgálat keretében elérhető maradna számukra az a biztos háttér, mely szükséges és elégséges ahhoz, hogy lehetőségeikhez mérten, önállóan tudják élni életüket. Ha csak egy tégla árával segítesz, számukra már az is egy lépés álmuk megvalósítása felé. Az adománygyűjtésről ITT találsz további információkat!

Molnár Ádám Árpád

„Szerettem volna visszatükrözni azt az erőt, ami csak úgy sugárzik Anna Lillából. Természetesen ez egy lehetetlen küldetés, főleg egy ilyen rövid műfaj esetében. Ezért is inkább egy szürreális hangulatú animációt készítettem, mint sem egy portrét. A film egy idézettel kezdődik, ami előrevetíti az alkotás üzenetét: Teljes értékű vagyok, nő vagyok, szabad vagyok, down-szindrómás vagyok, Anna Lilla vagyok!”

Karádi Ákos & Khor Fruzsi

„Fontos volt számunkra, hogy a lakók mind megjelenjenek a filmben, ezáltal magukénak érezhessék az egész kampányt. Meg akartuk mutatni, hogy mind különleges, vidám egyéniségek, ehhez pedig a stilizálás során különböző, markánsan eltérő formákból indultunk ki, hogy messziről is tudni lehessen, éppen kit látunk a képen.”

Párkányi Dorottya

„Mesékre emlékeztető látványt képzeltem el a filmhez, részben ezért döntöttem úgy, hogy állat karakterekkel fogok dolgozni. Habár aranyos mesebeli figuraként terveztem meg őket, mindegyikőjüknek van valamiféle látható hiányossága vagy rendellenessége. A filmben azt jelenítem meg, ahogy egy számukra átlagos napon ezekkel a nehézségekkel együtt is teljes személyiségként léteznek.”

Dudok Edit & Kávai Fanni

„Inspiráló volt, hogy van egy közös projektünk, amit végig kell vinnünk különböző gyártási szerepeket gyakorolva. Másrészt maga a projekt célja is hasonlóan inspirált minket, a segítségnyújtás lehetősége, az elképzelés, hogy az animációs film eszközeivel kommunikációs csatornát képezhetünk a Nem Adom Fel Alapítvány és a tágabb környezete között.”

// /

A projekt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animációs képzésén készültek, a témavezetők Brovinszki László és Balogh Fábián voltak.

A kurzus résztvevői: Gyurkó Vitéz, Diószeghy Dániel, Molnár Ádám Árpád, Karádi Ákos, Khor Fruzsi, Párkányi Dorottya, Dudok Edit, Kávai Fanni, Csikós Kornélia, Horváth M. Naomi

A Mikes Lélekközpont honlapját INNEN éritek el!

Szerző: designisso