Idegen terepen – Bolla Kolos videójátéka


A történelem ismétli önmagát. Ahogyan kiszorította a rádiót a tévé, úgy szárnyalták túl a filmgyártást a videójátékok – a számokat vizsgálva úgy tűnik, hogy a 21. század legjelentősebb kultúripari szegmense lett a videójáték-ipar. Ettől függetlenül vannak azért közös pontok film és játék között, például ugyanúgy rengeteg ember dolgozik akárcsak egyetlen produkción. Többek között emiatt is figyelemre méltó Bolla Kolos mestermunkája, aki egymagában vállalkozott arra a feladatra, hogy karaktertervezéstől kezdve animációig megalkossa a The Savior From Above c. játékot.


Az elmúlt években a koppenhágai székhelyű Playdead stúdió bizonyította, hogy független játékfejlesztői csapatként kevésből is lehet nagyot alkotni. Első játékuk, a Limbo egyöntetű pozitív kritikai fogadtatás mellett 2010-ben 7,5 millió dolláros bevételt hozott, mára pedig a fejlesztői csapat több, mint 50 fősre bővült. Nem véletlen, hogy Kolos is tőlük gyűjtött inspirációt.

Csakúgy, mint a Limbo esetében, itt sem a bonyolult mechanikán van a hangsúly: oldalnézetes kalandjáték, ami különböző ügyességi és logikai elemekből építkezik. A feladatokat egy űrhajótörést szenvedett asztronautával lehet megoldani, miközben helyszínről helyszínre tárul fel az idegen bolygó őslakosainak története. A narratíva persze korántsem egyértelmű, a múlt, jelen és jövő eseményeinek rekonstruálása is egyfajta rejtvényt tartogat.

A történetmesélés mellett a vizuális világ is figyelemre méltó. Minden képkocka gondosan lett megkomponálva, tulajdonképpen a játék bármelyik kiragadott pillanata önmagában, állóképként is megállja a helyét. Természetesen lehetne az animáció gördülékenyebb, a textúrázás kifinomultabb, de fontos újra és újra hangsúlyozni, hogy mindez egyetlen tervező alkotása. Piaci környezetben egy ilyen produkción 3D modellező, textúrázó, concept artist és sound designer is dolgozna.

Kolos mestermunkája tehát ritkaságszámba megy, aminek van egy elég hétköznapi magyarázata. A korábbi, fura titulusokban bővelkedő felsorolás elemei – általánosságban pedig a game design – hiányzik a magyar felsőoktatási palettáról. Részben ennek a következménye, hogy a hazai kreatív szcéna egyetlen nemzetközi szintű játékfejlesztő stúdiót tud felmutatni, témába vágó tanfolyamok pedig csak elvétve vannak. Furcsa helyzet ez a piacosítás és nemzetköziesítés idejében, pláne úgy, hogy az évek óta felfelé ívelő videójáték-ipar trendjeivel a legkevésbé sem vagyunk szinkronban. A game design iránt érdeklődő tervezők számára marad így a kreativitás igazi erőpróbája: olyan alternatív utak keresése, amilyen Kolosé is. Kitartással, önképzéssel, nyitottsággal.

A jó hír pedig az, hogy az első béta-teszteléseken már túl van a The Savior From Above, hamarosan a Steam alkalmazásán belül kívánságlistára is lehet tenni. Ehhez viszont – komplett stúdió híján – egy kis időre még biztosan szükség lesz.

// /

A játékról további képeket és videókat ITT találtok!

A mestermunka a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Média design MA szakán készült, témavezetője Pálfalusi Attila, konzulense Fábián Noémi volt.

Szerző: Sipos Máté