19. alkalommal adták át az Arany Rajzszög díjakat


Az Arany Rajzszög már-már alaptartozéka a hazai tervezőgrafikának, évről évre hasonló lendülettel rendezik meg a kiállítást, ahol a legfiatalabb tervezőgenerációtól kezdve az érett alkotókig a szakma legjava képviselteti magát. A hagyományokat folytatva idén is kiosztották az Arany Rajzszög díjakat, de a megszokott kategóriák mellett ezúttal egy rendhagyó, újnak számító „tárgykört” is bevezettek a rendezők.


Életmű díj: Rostoka László

A plakát a jelenkor papírtükre – szól Rostoka László fiatalkori mondása, aminek aktualitása talán egy kicsit már megkopott, de munkásságáról ez aligha mondható el. A 73 éves tervező mindmáig pezsgő plakátművészete mellett nemcsak könyvtervezésben és illusztrációban alkotott maradandót, hanem olyan fontos szakmai teljesítménnyel is kitűnt, mint a Magyar Plakát Társaság megalapítása vagy a Magyar Művészeti Akadémia tagsága. Művei számos közgyűjteményben megtalálhatóak Pozsonytól kezdve Washingtonig.

Szuverén tervezőgrafikai produkció: Buzás Aliz

Buzás Aliz esetében a „szuverén” szócska a legkevésbé sem hangzik túlzóan. Illusztratív munkáit áthatja valamiféle örökösen megújulni képes egyediség, amit nehéz lenne komponenseire bontani. Többről van itt szó eltalált színeknél, meseszerű figuráknál vagy puha formáknál. Mindig egy kicsit másképp, sosem „előre legyártott” stílusban alkot, rajzai mégiscsak karakteresek tudnak maradni – ez pedig valóban egy olyan minőség, amit csak a szuverén alkotók tudnak.

Az év grafikai stúdiója: Explicit Design Studio

Személyes, lényegre törő, egész – így hangzik az Explicit Design Studio öndefiníciója, aminek egyik pontjában sincsen túlzás. Kátay Hunor, Kovács Szilárd, Németh Sebestyén és Sasvári László négyesfogatát különleges egyensúly jellemzi: minden munkájuk egyedi, de mégis kiérződik tervezői hitvallásuk. Portfóliójukra általánosságban jellemző a konceptualitás, a biztos alapokra történő építkezés, valamint egy-egy olyan formai játék, amitől aztán tényleg életre kelnek a grafikák.

További díjazottak

Az utóbbi évek kiváló tervezőgrafikai teljesítménye: Cserkuti Dávid

Kulturális díj: Édes Gábor

Az év diplomamunkája: Rodler Réka

Az év pályakezdő grafikusa: Varga Bálint Dániel

Megbízói díj: Fischer András

Először ítélték oda a megbízói díjat is, hiszen a minőségi grafikákhoz felkészült, inspiráló és nyitott megrendelőkre is szükség van. Ezért a példaértékű megbízói tevékenységéért kapta elismerését Fischer András.

Képek az eseményről

// /

A kiállítás a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem előterében tekinthető meg 2021. október 1-ig további információk ITT

Szerző: DIS