Magyarok a háztetőn – Animációs kisfilmek a MOME műhelyéből


Aki szeptember 23-án este a Mammut tetejét választotta esti programjának helyszínéül, a hideg ellenére sem csalódhatott; megannyi animációs vizsga- és diplomafilm került terítékre, egytől-egyig a MOME ANIM égisze alatt. Számok bűvöletétől a panelálmon át a bújócskáig.

Prímek

Ottlik Anna munkája – stílusát tekintve – az egyszerű, őszinte ceruzarajzok világát idézi. Erős képek, még erősebb mondanivalóval. A párhuzamosan kirajzolódó két történet főhőse egy felnőtt férfi, aki gyermekkori önmagáról mesél. Ahogy haladunk előre a történetben, úgy ismerjük meg a régmúlt fájdalmait, apjához és a számokhoz fűződő viszonyát.

Helfer

Szöllősi Anna alkotása a Clermont-Ferrandi Shortfilm fesztiválon is szerepelt, nem véletlenül. A saját terápiás tapasztalatokból táplálkozó letisztult egyszerűségre törekvő animáció nemcsak látványos, hanem súlyos témákat is boncolgat: élet-halál, rémálmok, halhatatlanság, örök élet.

Alvások

A korábbiakhoz képest Ászity Boglárka alkotása színesebb, kedvesebb mű, ami őszintén mesél saját családja alvási szokásairól. Egyszerre személyes, mégis univerzálisnak tekinthető összegzés arról, hogyan (vagy hogyan nem) alszunk.

Pá kis panelom

A Friss Hús rövidfilmfesztivált is megjárt mű készítője, Darabos Éva remek érzékkel kap el olyan érzéseket, amiket sokan tapasztalhattunk már költözéseink során. Legyen egy hely akár jó, akár rossz, van egy „rezgése” a benne élő közösségnek. Főhősünk az első másodpercben értesül, hogy szeretett lakását eladták, indulhat a pakolás – ezzel együtt pedig az érzelmi hullámvasút.

Odakint

Orosz Judit bájos, olykor nyomasztó kisfilmje egy csapat gyerekről szól, akik bújócskázni kezdenek. A játék nyertese olyan ügyesen bújik el, hogy egy fantasztikus utazásba csöppen – az Odakint különdíjat nyert az Anilogue fesztiválon.

Tövisek és szilánkok

A vegyes technikával kísérletező portugál alkotó, Azevedo Andrade Natália filmje három elszigetelt gyermek életét mutatja be, illetve anyjuk közömbösségét a világ felé. Az alkotás kétségtelenül nyugtalanító: a meglepően sok vér és a gyerekek sorsa senkit sem hagy hidegen.

Take me please

Hegyi Olivér számos díjjal jutalmazott filmjében egy fiú döntésképtelensége kerül fókuszba. Találkozása volt szerelmével láncreakciót indít el, a múlt újra és újra kibillenti a fiút, aki láthatóan még mindig nem alkalmas arra, hogy felelősséget vállaljon döntéseiért.

Broken Things

Gyulai Panni filmje a közönyről, a megszokásról és a gyermeki fantáziáról mesél. Míg a felnőttek sokszor utált életüket próbálják élni, a főszereplő kislány inkább saját elméjébe menekül, ahol egy fantasztikus világ várja – de itt sem minden tökéletes…

// /

A kisfilmek a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció szakán készültek

Szerző: Szolomajer Márk