Itt kell lenned, hogy elhidd – Hevesi-Szabó Lujza Magyarország körképe


„Sokan szokták kérdezni, miért vakuzok mindenkit pofán?” – meséli nevetve Hevesi-Szabó Lujza a kávéja felett. Falunapokra jár, de mégsem eseményfotókkal tér haza, Békés megyéből származik, de számára ez nem csupán életrajzi adat. Itt kell lenned, hogy elhidd című mestermunka-sorozata a magyar vidék országimázs képeit kritizálja, miközben egy hitelesebb alternatívát kínál. Nem arra koncentrál, hogy előnyös képeket készítsen, inkább saját igazságérzete alapján dolgozik, mindezt anélkül, hogy torzítana a valóságon.


Lujza munkáinak forrását a magyaros stílusú fotográfiában látja, ami szintén a magyar vidék bemutatását célozta meg. 2018 óta foglalkozik az irányzat újragondolásával, erre sorozatának címével is reflektál, hiszen a Magyarország rád vár! turisztikai kampány jelmondatát idézi. Úgy érzi, azért fogalmazhat meg kritikát, azért készíthet ilyen anyagot az ott élő emberekről, mert ő is köztük nőtt fel.

A magyaros stílus egy nemzeti kötődésű, elsősorban fényképészeti stílus, amely a két világháború között nagy népszerűségre tett szert. Fő témái a paraszti élet, hazai tájak és állatok, mindezek egy derűs, idillikus ábrázolásmódban. 

„Rettegek attól, hogy lemaradok valamiről.”

Kompozíciói ösztönösek, ez annak is köszönhető, hogy évekig filmre dolgozott – a téma adja a lendületet. Olyan részletekre vadászik, melyek kiemelve a térből elvesztik eseményfotó-jellegüket, ezáltal önálló, majdhogynem szürreális képekké válnak. Hétköznapokból kiragadott karakterei nem tájidegenek, mint a plakátokon szereplő, nyugati mintára öltöztetett, esztétikusra konstruált családok, ettől válnak őszintévé. A jelenetek képi világa is a 2018-ban megjelent népszerűsítő plakátokra reagál, túlszaturált, prospektus-jellegű hangulatra játszik. Azzal, hogy minden munkájához vakut használ, újabb rétegeket ad a képekhez, sokszor olyan részleteken csillan meg a fény, melyek különben nem lennénk láthatóak.

„Ehhez a műfajhoz pofátlanság kell.”

Lujza sorozatával nemcsak felhívja a figyelmünket a kritikai gondolkodás fontosságára, hanem felülírja a bennünk létező, idealizált képet a magyar vidékről. Projektjének célja – amit azóta sem hagyott félbe –, hogy egy újfajta képi reprezentációt kínáljon a berögződött minták helyett, és kialakítson egy olyan nemzeti identitást, ami a valóságra épül. Kacér őszintesége és nyers képi világa annyira jól működik együtt, hogy munkái láttán akarva-akaratlanul, mi is ilyen részletek után fogunk kutatni, ha legközelebb úton leszünk.

// /

Lujza további munkáit INNEN éritek el

A diplomamunka a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Fotográfia MA szakán készült, témavezetője Gulyás Miklós, konzulense Kudász Gábor Arion voltak

Szerző: Lukács Lilla