Vastag sketchbook és egy csokor marker – Buzás Aliz csodaországa


Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, Washington Post, Medve Sajt – mi a közös bennük? Buzás Aliz csodálatos illusztrációi mindhárom cég portfóliójában felbukkannak. Az elmúlt évek piaci sikerei mellett idén az Arany Rajzszög díját is hazavihette, ennek apropójából lestünk bele sketchbookjába.


Aliz számos rajzában feltűnnek egyszerű, hétköznapi mozzanatok, melyeket gyakran észre sem veszünk. Karakterek, formák, fények vagy színek, amik változatossá teszik a szürke monotóniát. Illusztrációi szinte megszólalnak, ha beszélnének, azt mondanák: állj meg egy pillanatra és fedezd fel, ami körülvesz!

„Imádom a régi autókat, járműveket, szeretem az építészetet, de egy-egy ember is inspirálóan hat rám az utcán. Vannak kedvenc színeim, de próbálok megújulni és nyitott maradni bármire.”

Illusztrációi – akárcsak a mesék – kicsit mindenkinek szólnak, rajzfilmeket idéző karakterérzékéről pedig mi sem árulkodhatna jobban, mint az állatábrázolásai. Legyen sárban dagonyázó kismalac, hal szatyorban vagy egy galamblevest készítő séf macska, ugyanaz a könnyedség sugárzik róluk.

„Kiskoromban az Anasztázia volt a kedvenc rajzfilmem, de valószínűleg csak azért, mert az volt az egyetlen videokazettám. Mesék egyébként minden mennyiségben jöhetnek!”

Aliz játékossága ugyanakkor nem csak rajzaiban érhető tetten, időről időre izgalmas rejtvény megoldására hívja követőit. A város egy-egy részén apró, műanyag tasakba zárt rajzokat rejt el, melyek megtalálásához Instagram-oldalán ad információmorzsákat – többek közt ezért is érdemes követni.

// /

PORTFÓLIÓ | INSTAGRAM

Szerző: Sáringer Anna