Visszafogott reklámdömping – Bokor Kata kísérleti projektje


Egy olyan világban, ahol szervesült a vizuális zaj, természetesnek hat, hogy külső kényszerek manipulálják vágyainkat. Ugyanakkor a digitális szenny fogyasztása hasonló addikciót okoz, mint a felületeken hirdetett termékek – ilyen és ehhez hasonló témákat boncolgat Bokor Kata, aki több ízben problematizálja a köztéren elhelyezett reklámplakátokat.


Kata egyszerűen próbál alternatívákat nyújtani: pusztán leradírozza a hirdetőfelületeken elhelyezett illusztrált és szöveges tartalmakat. Ebben a gesztusban megjelenik egy saját szakterületével szembemenő erős kritikai attitűd is, mely a grafikai anyagok sokszorosításakor keletkező tetemes mennyiségű hulladék felhalmozására is felhívja a figyelmet.

„Amikor mész a városban és tűzfalnyi méretben az arcodba vágják, hogy akciós a farhát.”

A koncepció első felében egy olyan mobilalkalmazást álmodott meg, ami a lecsupaszított plakátfelületeken – AR technológia segítségével – jeleníti meg az előre bescannelt hirdetéseket. Ez lényegében minimálisra csökkentené a plakátolással járó papírhulladékot, másrészt a szöveges és illusztrált tartalmaktól lecsupaszított színes plakátok egy teljesen más esztétikai élményt nyújtanak, a keretek közé szorított reklámdömpingről nem is beszélve.

„Ezt csak ilyen gagnek szántam” – kezdett bele Kata a projekt második részének ismertetésébe. Ebben már a szociális médiában keringő online hirdetéseket veszi alapul, az illusztrációkkal és szöveges tartalmakkal teli fizetett reklámokat pár szavas üzenetekké redukálja. A végeredményben sokszor azok a mindennapi érzelmekre, vágyakra targetált kifejezések jelennek meg, melyekre a multi cégek komplett reklámkampányokat húznak fel, de a koncepció – önleleplező módon – helyenként vicces, néha már-már groteszk hatást is kelt.

// /

A Minek hirdessek Instagram-oldalt INNEN, Kata személyes profilját pedig INNEN éritek el

A projekt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Terezőgrafika BA szakán készült

Szerző: Katona Márk