A digitális tervezés és a matéria egyensúlya – Huszár Réka munkái


Az elmúlt évek szükségállapota olyan folyamatoknak is lendületet adott, amelyek talán csak évekkel később jutottak volna el oda, ahol most vannak. Az egyik ilyen a virtuális divattervezés, amelyet néhány nagyvállalat és tervező a pandémia előtt is használt, de csak mostanában került reflektorfénybe. Huszár Réka digitális divatterveinek apropóján beszélgettünk a témáról – vajon felcserélheti a virtuális divattervezés a klasszikust?


Réka is a bezártság időszakában kezdett el digitális tervezéssel foglalkozni, bizonyos értelemben megkönnyebbülés volt számára a virtuális terekben kísérletezni, ugyanis ezek a programok lehetőséget adnak szabadon alkotni tényleges hibák és veszteségek nélkül.

„Felszabadító volt a digitális térben olyan formákat kialakítani, amelyeket a valóságban csak szoboralkotási módszerekkel tudtam volna elérni.”

Korábbi munkájában egy digitális hírbemondónak tervezett virtuális öltözéket, akit Dél-Koreában képzelt el. A folyamat először egy digital skin megtervezésével indult, majd a testet imitáló printek következtek, végül pedig a legfelső réteg variációit készítette el, melyek az adásban szerepelnének. Habár spekulatív tervezésről beszélünk, a téma aktualitását jól illusztrálja, hogy Dél-Koreában novemberben mutattak be egy digitális hírbemondót.

„Azt gondolom, hogy az új médiumok először mindig a régieket utánozzák. Talán valahol itt tarthatunk most, a digitális ruha még az analóg öltözködést imitálja, de a bennük rejlő hatalmas potenciál felfedezésre áll.”

Réka virtuális tervei közül egy darabot a fizikai valóságba is át szeretett volna ültetni, így tervezése második felében különböző anyagokkal kezdett kísérletezni, latexszel, szilikonnal, gipsszel, agyaggal és ezek kombinációjával. Abban a kérdésben, hogy a digitális tervezés vajon felválthatja-e a kézzel fogható tárgyak kivitelezését, az egyensúlykeresést képviseli: fontos a hibrid alkotás, felvenni a lépést a technológiával, mindeközben környezetet kímélően élni, a kézműves technikákat nem elfelejtve.

„Virtuális és digitális tartalmak hálózzák be az életünket, viszont ez erősíti bennem, hogy a matéria és az anyagszerűség nagyon is fontos. A tárgyak és a ruhák üzeneteket hordoznak, közvetítenek a jelenlétükkel. Egy gyűrődés vagy kopás viselőjének mozdulatairól, életviteléről, jelenlétéről mesél.”

// /

Réka Instagram-oldalát ITT találjátok, portfólióját pedig INNEN éritek el

A munkák a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Divattervezés MA szakán készültek, konzulensei Balázs Viola, Bráda Judit, Nagy Adrienn és Tomcsányi Dóri voltak

Szerző: Varjú Ági