Az emberi psziché legsötétebb folyosói – HR Giger és Mire Lee


HR Giger svájci festőt, szobrászt, tervezőt az 1979-es Alien filmben szereplő Xenomorph „atyjaként” ismerjük. A berlini Schinkel Pavillonban most látható kiállítás azonban nemcsak azokat az alkotásait mutatja be, amelyek az űrragadozó megalkotásához vezettek, de késői szürrealistaként is pozícionálja a művészt. Bemutatásra kerülnek Giger korai olajfestményei, tusrajzai, szobrai, és eddig ki nem állított magánnaplói; kiemelve ezekből azt a lélektani horrort és azokat a társadalmi félelmeket, amelyek mélyen beágyazódnak munkáiba.


A kiállítóterekben Giger univerzuma Mire Lee rideg installációival párosul, aki a közelmúltban kinetikus szobraival vált ismertté. Szilikonból, PVC-ből, csövekből, gépekből, fémből és betonból készült kompozíciók és szerkezetek szövik át a Schinkel Pavillont. Működésképtelen élőlényeket, kimetszett testrészeket, húsos végtagokat vagy beleket láthatunk. Lee munkáiban a testiség és a technológia egyberagad; így teremt idegenséget. Teremtményei viszkózus folyadékokban kúsznak vagy csavarodnak, és a mozgás által terelik magukra a figyelmet.

Az HR Giger & Mire Lee kiállítás nyolcszögalakú központi terét Giger groteszk, mutánsszerű figurákról alkotott víziói dominálják, amelyek a hidegháború nukleáris fegyverkezési versenyével kapcsolatos szorongást, és az ember születés előtti stádiumát leíró, rejtélyes pszichológiai eredményeket tükrözik. Eközben Lee mennyezetről lelógó, ragacsos biokonstrukciói vénákra emlékeztetnek; látványosan folyik-fröccsen a motorral pumpált folyadék az installáción. Az emeleten futurisztikus bútorokat is találunk, amelyek monumentálisukkal uralják a teret, mégis kényelmesen körüljárható a tárlat.

A Schinkel Pavillon alsó szintjén az Alienhez készült vázlatok, naplók és erotikus rajzok nyújtanak bensőségesebb betekintést Giger képzeletébe. Az itt található terem és a hozzá kapcsolódó folyosók, kisebb sötét szobák olyan hangulatot teremtenek, mintha egy elhagyatott űrhajó fedélzetén keresné az ember a kiutat.

// /

HR Giger & Mire Lee | Schinkel Pavillon | 18. September 2021 – 2. January 2022 | Oberwallstraße 32, 10117 Berlin

A képek forrása: www.schinkelpavillon.de | Fotós: Frank Sperling

Szerző: Varga Levente