Fogyaszthatóvá tett fogyasztáskritika – Sas Vilmos portfóliója


Aki ismeri és jó érzékkel használja a tervezőgrafika eszközrendszerét, erős fegyvert tart a kezében: képes lehet egy üzenetet olyan módon kommunikálni, hogy az igaznak és megbízhatónak tűnjön a befogadó számára. Ruben Pater a The Politics of Design kötet szerzője szerint a tervezőgrafika egyik elsődleges funkciója kezdetektől fogva a kiszemelt célcsoport bizalmának elnyerése. Bár gyakran felmerül, hogy a tervezők helyett a valódi felelősség a megrendelőké, mégis megkerülhetetlen a kérdés egy grafikus számára: hogyan lehet élni (és nem visszaélni) a vizuális kommunikáció nyújtotta lehetőségekkel? Sas Vilmos másodéves tervezőgrafika hallgató a grafika eszközeivel a felelősségvállalás hogyanjaira keresi a választ.


Buy Nothing Day kampány

A Buy Nothing Day egy nemzetközi kezdeményezés, amelynek célja a túlfogyasztás csökkentése. Vilmos fiktív kampánya egyszerű ötleten alapszik: megmutatja, hogy a csomagolások kommunikációs felületekként arra is használhatók, hogy az eladásra kínált termék megvétele helyett gyökeresen más üzeneteket közvetítsenek. A csomagolások sokunk számára könnyen értelmezhető felületek, egy fricskával azonban épp az eredeti céljuk fordítottjára is válhatnak: Vilmos arra buzdítja az embereket, hogy vásárlás helyett otthon készítsék el az adott terméket – így jön létre egy metakampány, ami önmagára is kritikusan reagál.

Az én kávém, a mi bolygónk ­

A Coca-Cola újrahasznosítható papírpoharakra cseréli melegital automatáiban az eddig műanyagból készült poharait, a MOME hallgatói pedig pályázhattak a pohárpalást vizuális megjelenítésére. Vilmos problémaként határozta meg, hogy sokan – a kényelmetlenségre hivatkozva – a mai napig elhanyagolják a szemét szelektíven való gyűjtését. Ha azonban valaki figyelmeztet rá minket, talán vesszük a fáradtságot és vállaljuk az ezzel járó „kellemetlenségeket”. A pohár tehát emlékeztető funkciót tölt be egyben: a kék kuka és az oda vezető útvonal megjelenítésével figyelmezteti a felhasználót a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára.

TypogrApp

„A TypogrApp egy böngészőből elérhető vektorgrafikus program, mely platformon a felhasználók saját projekteken dolgozhatnak, valamint elérhetik a programhoz kapcsolódó plakátokon szereplő grafikai fogalmakat” – foglalja össze a projekt lényegét Vilmos. Célja, hogy az igényes grafikai megjelenés azok számára is elérhető legyen, akiknek nincs feltétlen szükségük az összetettebb programokra, és nem akarnak illegális verziókat használni.

A projekt a Stefan Lengyel Ösztöndíj keretein belül fejlődött tovább, készült hozzá egy gazdasági modell is, melynek lényege, hogy a TypogrApp mögött álló cég szociális vállalatként működik, vagyis megalakulásától kezdve vállalja, hogy profitját kizárólag a vállalati működésbe, termékfejlesztésbe, valamint ösztöndíj-pályázatokon keresztül tehetséggondozásba fekteti. Ahogy Vilmos fogalmaz: „Ezzel a márka megkülönböztetné magát versenytársaitól, valamint a kapitalizmus elvét nem önös érdekek mentén alkalmazná.”

By Nature

„Azt gondolom, hogy a legnagyobb erő, ami hatással van ránk, a természet, mégsem értékeljük eléggé, szemben a márkákkal, amiket ma talán a legértékesebb dolgoknak tartunk. A célom az volt, hogy a természetet is tekintsük olyan értékesnek, amilyen értékesnek a brandeket általában tartjuk. Létrehoztam tehát egy márkát, ami a By Nature névre hallgat.”

A By Nature a természetet, mint márkát illeszti be a fogyasztói gondolkodásba. Úgy teszi népszerűvé a természetet, hogy azt erős márkaként pozicionálja. Habár a projekt egyfajta kísérlet, Vilmos elmondása szerint akár egy természetvédelmi szervezet kampányaként is működőképes lenne – ehhez mindössze a megszokott promóciós felületekre kellene átültetni, akárcsak az „igazi” termékeket.

Central Library

„A Central Library célja, hogy Európa fővárosaiban megtalálható könyvtárhálózatként megossza a rendelkezésre álló tudásanyagot az országok között. Az online működő könyvtár lehetővé teszi, hogy a kutatók egy intézményben hozzáférjenek bármely ország könyvtárának dokumentumaihoz. Az online könyvtárhoz tartozó offline kulturális tér, azon kívül, hogy nyugodt környezetet biztosít a kutatómunkának, inspirációs tereiben – extrém, szokatlan, kreatív terek – a könyvolvasás fekete-fehér világából zökkenti ki a kutatókat, mely a tervezési folyamatok inspirálását célozza meg.”

Az arculat egyik különlegessége, hogy a felhasznált Central Display betű Vilmos saját tervezése. Ebben a betűben reflektálódik maga az arculat, melynek középpontjában a tér-kocka asszociációból kiinduló, nyitott könyvet ábrázoló embléma helyezkedik el.

// /

Vilmos további munkáit itt éritek el: ? &

A projektek a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Tervezőgrafika BA képzésén születtek

Szerző: Kocsis Panna