Nem áll meg az élet attól, ha megöregszünk – Gulyás Lilla Granny Club c. animációja


Gulyás Lilla projektje más szögből közelíti meg az öregedés elkerülhetetlen biológiai folyamatát: humorral mutat be egy olyan külön világot, ami előbb vagy utóbb mindannyiunké lesz. Az idősebb karakterek fókuszba állítása emellett azért is aktuális, mert az elöregedő társadalmak ellenére kevés szó esik a nyugdíjasokról. A Granny Club ezt a hiányt igyekszik pótolni, négy kedves hölgy hétköznapjain keresztül megmutatja meg, hogy nem is olyan rossz öregnek lenni.


A négy főszereplő eltérő, de önmagukban is jellegzetes személyisége a tervezés közben körvonalazódott: Helga, a legidősebb, általában csendben van, nem beszél sokat, ha viszont megszólal, mindig igazat mond. Teri a legviccesebb, néha kicsit agresszív, amit a rendszeres sportban vezet le. Jolán az igazi nő, külsejére nagy hangsúlyt fektet, amiben a pénz számára nem jelent akadályt. Editet pedig egy kicsit mindenki a saját nagymamájának szeretné, hiszen állandóan süt, főz, köt, és bármire megoldást tud találni.

A hangszerelés érdekessége, hogy Lilla meglévő felvételeket használt újra. Az előzetesben például különböző filmklipekből és színházi darabokból használt hangokat kombinált, a másik részét pedig apukája rögzítette egy rokonlátogatás során. A rendhagyó tervezői megoldások sora ugyanakkor ennyiben nem állt meg: a szűk körben tartott bemutató alkalmára Lilla egy almás pitét is sütött – mert ehhez azért nem csak a nagyik értenek.

// /

Gulyás Lilla a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Animáció MA szakos hallgatója

Szerző: Ottlik Anna