A fenntarthatóság nem csak reklámfogás – A BEBI Loungewear története


Korunk divatipara az egyik legnagyobb károsanyag kibocsátó. A textilhulladék és a különböző eljárások során fennmaradó vegyi anyagok a világ számos országában jelentenek egészségügyi kockázatot, sok esetben ökológiai katasztrófával fenyegetve. A túltermelés és a készlethalmozás az elmúlt ötven évben olyan méreteket öltött, amit csak a fogyasztási szokások drasztikus átalakításával lehet a környezet számára kevésbé ártalmas szintre csökkenteni. Horváth Anna Borbála és Juhász Dorottya – a BEBI Loungewear alapítói – saját márkájukkal ezt a célt tűzték ki maguknak.


Középiskola óta barátnők, és mindig is valami közös projektet szerettek volna, a márkaalapítás ötlete viszont az egyetemi alapképzés elvégzése után fogalmazódott meg bennük. Bori a Kunstuniversität Linz Divat és Technológia szakán szerezte meg BA diplomáját. Jelenleg a MOME Design- és művészetmenedzsment MA képzésén vesz részt, mert fontosnak érezte, hogy ne csak a divattal kapcsolatos tudására hagyatkozzon. Dóra tervezőgrafika szakon végzett a Budapesti Metropolitan Egyetemen. A BEBI mellett pedig illusztrátorként dolgozik, de mindig is vágyott valamire, ami „igazán a sajátja” lehet.

A koronavírus szigorú korlátozásai alatt mindketten home office-ban dolgoztak. Ekkor jött a gondolat, miszerint nehéz olyan otthoni viseletet találni, ami egyedi, kényelmes és fenntartható. Dóra kedvenc területe a mintatervezés, ezért egyértelmű volt számukra, hogy ezek kerülnek főszerepbe. Ezekhez tervezett Bori olyan szabásmintákat, amivel kényelmes, kevés szabászati hulladékkal járó darabok készülhetnek. A legújabb kollekciót a BLOOM-ot, a tavasszal érkező természetbeli-, és belső átalakulás inspirálta, két jellegzetes, egyedi mintára építve. A formák kihangúlyozására az organikus elemek sakktáblamintában kerültek elrendezésre. Színeit az alapszínek egyszerűségében rejlő szépség, gyerekkoruk vidéken töltött forró nyári napjai inspirálták.

Fontos számukra, hogy minden olyan munkafolyamat Magyarországon történjen, amire találnak gyártót. Ez sokszor okozott nehézséget, hiszen a magyar textiliparban sok tekintetben korlátozottak a lehetőségek, főként ha korszerű, fenntartható technológiákról és alapanyagokról van szó. Az hazai ipar támogatása mellett a jövőben pedig tradícionális technológiákkal dolgozó szakembereket szeretnének felkutatni, hogy a tervezési metódus része lehessen sok, kihaló félben lévő szakág tudása. Emellett csak természetes, minősített forrásból származó alapanyagokat használnak, és törekednek a már említett, minimális szabászati hulladékkal járó szabásminták tervezésére. Továbbá fontos kiemelni a készlethalmozás elkerülését, ezért minden kollekció limitált darabszámú ruhát tartalmaz. Mind szakmai, mind vásárlói részről komoly elismeréseket kapnak, ami nagy motivációt jelent a „küldetés” folytatásához.

Az ambíciók, és a sikeres debütálás mellett ugyanakkor sok nehézséggel kell szembenézniük. A nyersanyagárak drasztikus emelkedése a gyártásra is nagy kihatással van. Sok esetben a textilipari cégek napi árajánlattal dolgoznak. A legnagyobb kihívás tehát az, hogy képesek legyenek elérhetőek maradni, és mellette tudják tartani a magas minőséget. Sok ismert divatmárka esik abba a hibába, hogy a hangzatos fenntarthatósági törekvéseik mellett tömegtermelésre alapoznak, kiszervezett munkavégzéssel állítják elő ruháikat. Sok esetben polimerszálas, vagy olcsó, nagy környezeti ártalommal járó gyártású természetes, esetleg újrahasznosíthatatlan kevert anyagokat használnak. Ha az ember ezt az ügyet szolgálja, megengedhetetlen, hogy a vásárlókat átverve, megtévesztő információkat felhasználva kommunikáljon és működésével a divatipar környezetkárosító hatásához járuljon hozzá.

Bori és Dóra Jelenleg olyan rendszer kialakításán dolgoznak, amivel a lehető leghatékonyabban tudnak majd működni. Nagyon fontos számukra, hogy a koncepcióra és a tervezésre, az alapanyagokra és a ruhák tökéletesítésére megfelelő mennyiségű időt tudjanak szánni. Ezért a „time management” kifejezetten fontos, és fejlesztendő aspektusa a tervezési folyamatnak. A magyarországi tevékenykedés egy olyan kreatív közösség kialakításáról is szól, amely kölcsönösen támogatja egymást, legyen szó vásárló-tervező-, vagy tervező tervező kapcsolatról.

Több hazai alkotóval is együtt dolgoznak, akikkel valamilyen közös projektet valósítanak meg. Ezzel szeretnék elérni, hogy közvetlen kapcsolatok alakuljanak ki, és egymás sikereinek örülve tudjanak fejlődni. Erre példa a BEBIxTAR LUCA kerámiakollekció. Idén is terveznek több olyan kollaborációt, amire a nyár folyamán fény fog derülni. A távlati céljaik között szerepel a nemzetközi szintű kapcsolatok kiépítése is, kollaborációs partnerek, külföldi concept store-ok felkeresésével. Tervből nincs hiány, viszont egyenlőre kis lépésekben haladnak.

// /

A BEBI Loungwear honlapját ITT, Instagram-oldalát pedig INNEN éritek el

Szerző: Horváth Norbert Péter