„Miért foglalkoznék olyan világgal, ami létezik, mikor annyi minden van, ami nem”


Balogh Mirjana karakteres és egységes vizuális világa új eszközökkel közelít társadalmi és edukációs kérdésekhez. Képkockái könnyedségük ellenére is részletgazdag kompozíciók. A karakterek kedvessége, a valóság és az absztrakció összemosása az, ami igazán különlegessé és emlékezetessé teszik a munkáit. Olyan világot teremt, amiben tényleg izgalmas lehet élni.


Stellar Stroll


Témáiban olyan területek érint, mint például a kvantumfizika, de infografikai magyarázatot kaphatunk tőle a féreglyukak működésére is. A Mirjana által teremtett világ és az azt benépesítő lények emlékeztetnek minket rá, hogy ne érezzük magunkat leterhelve, inkább várjuk kíváncsian, hogy mit tanulhatunk még.

„Nagyon lenyűgöznek az alaplapok mintázatai. Egyszerre olyanok, mint a térképek és a kiterített emberi szervezet.”

A Soproni Egyetem alapszakán készített diplomájában foglalkozott először animációval. A Stellar Stroll egy teljes mértékben általa programozott platformer játék, ami egy hazautat kereső asztronautáról szól.

„A tehenek, tej és a világűr kábé a három kedvenc dolgom a világon.”

Volt egyszer egy tej (Máté Angi novellájának adaptációja)


A Stellar Stroll esetében egy barátja mondta fel a narrációt, és egy másik írta hozzá a zenét – ezért is nagyon kedves számára a projekt. Az űr tematika nemcsak itt, de Máté Angi Volt egyszer egy tej című novellájának adaptációjában is megjelenik, amiben a Tejutat ismerhetjük meg Mirjana vizuális világán keresztül.

Az alapképzésen elsajátított tervezőgrafikai attitűd sok szempontból visszaköszön a már momésként alkotott animációiban is. A tipográfiai megoldások és azok játékos változatossága jó példát kínálnak erre.

„A grafikában általában egy pillanat alatt, önmagában kell, hogy hasson egy-egy munka; az animációban viszont több percünk is van a hatás elérésére. Át kellett állítanom az agyamat, hogy ne egy képkockával akarjak elmondani mindent, hanem azok sorozatával.”

TRSRPRT videóklip


A TPSRPRT zenekarnak készített videóklip egy kollaboraciós munka, amiben mindenki csak egy bizonyos szegmensen dolgozhatott és a kezdő képkocka is adott volt. Ez a projekt jó példa arra, hogyan tud egy témájában elütő feladat olyan térként szolgálni, ami segít megalapozni a későbbi diplomamunka formavilágát és tematikáját: „rengeteg régi illusztrációt néztem át különböző lexikonokból, és a sok-sok forma, kapcsolódás, textúra inspirált. A legjobban a már-már pszichedelikus szín- és formavilágú mikroszkopikus képek hatnak rám mostanában.”

Mirjana jelenleg készülő diplomafilmje azt vizsgálja, milyen hatással van ránk egy kapcsolat vége és hogyan fogadhatja el magát az ember a konstans változásban. A film egy olyan világban játszódik, ahol egy szakítás után a két félnek el kell cserélnie egy-egy testrészét.

„A kedvenc részem a világ megteremtése. Mindenképp szerettem volna egy saját univerzumot létrehozni. Miért foglalkoznék egy olyan világgal, ami már létezik, mikor annyi minden van, ami nem.”

Részletek a készülő diplomafilmből


Az animációs munkái mellett grafikai projektekben is aktívan részt vesz. A júniusban megrendezett Intermezzo fesztivál arculata például egy közös kollaborációnk eredménye. Maga az esemény is egy együttműködés a Magyar Zene Háza és a MOME között. Formavilágát az elektronikus zenével egyidejűleg megjelent grafikus notációk, kották adják. Így állóképként is egyfajta folyamatra és hangra utal, bármiféle hozzáadott mozgás nélkül.

„Mindig nagyon örülök, ha együtt dolgozhatok valakivel. Tisztában vagyok a hiányoságaimmal és a gyengeségeimmel is, de szerencsére egy ilyen együttműködés során ki tudjuk egészíteni egymást, és rendszerint maga a folyamat is nagyon inspiráló” – mondta a legutóbbi kollaboráció kapcsán.

További munkák:

// /

Balogh Mirjana a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animációs MA szakos hallgatója.

A cikk szerzője a MOME tervezőgrafika MA szakos hallgatója.

Szerző: Zajácz Petra