„Fontos volt olyan témát választani, amihez a legtöbb magyar ember tud kötődni”


A Balatoni Kilátások c. rövidfilmet számos jelzővel lehetne illetni, de talán a keletkezéstörténete a legérdekesebb. Három MOME-s frissdiplomás – Ernst Mimi, Peszeki Tamara és Szabó Gerle – egy szívükhöz közel álló témát dolgoztak fel amolyan közös nyári szerelemprojektként. A Bolygó közösségi tér támogatásán kívül teljes mértékben saját tudásukra és kapcsolati hálójukra voltak utalva, így mozgósították, akit tudtak: egykori szaktársukat, Kiszler Dánielt, aki a vágásban segédkezett, a forgatás werkfotósa pedig Bényi Ágoston volt.


„Mindhármunknak fontos volt olyan témát választani, amihez a legtöbb magyar ember tud valamilyen formában kötődni, legyen szó akár fiatalról, akár idősebb személyről. Az is mérvadó volt, hogy egy aktuális témát dolgozzunk fel, ami a napjainkban szerepet játszik” – mesélik a témaválasztás körülményeit. És tényleg, a Balaton szinte már a csapból folyik… Ebben viszont semmi meglepő nincsen, hiszen több szakember szerint az ökoszisztéma felelőtlen pusztítása a tó kiszáradásához vezethet 2050-re.

„Júliusban két intenzív forgatási napot töltöttünk a Balatonnál, amikor a vágóképeket és egy hosszabb interjút vettünk fel. Elsősorban Fonyódra utaztunk, ahol Élő Jánossal, a film egyik interjúalanyával forgattunk, aki rengeteg archív videót készített a 70-es, 80-as és 90-es évek Balatonjáról.”

Fontos megemlíteni továbbá a Bolygót: egy közösségi tér, amit egy nemzetközi projekt keretében a Greenpeace és a Fryshuset alapított, hogy minél több fiatal számára legyen lehetőség részt venni a klímavédelemben. A Bolygó egyfelől anyagilag támogatta a filmet, másfelől szakmailag is, hiszen az alkotók egy dokumentumfilm rendezővel, Kőrösi Mátéval is tudtak konzultálni a felmerülő szakmai kérdésekről, illetve a film aktuális állapotáról. Nem utolsósorban a környezetvédő szervezet a projekt létrejöttével támogatni kívánja a fiatalok összeszerveződését a klíma- és ökológiai válság elleni küzdelemben.

// /

Szerző: DIS