Létezik-e nemzetközi szintű könyvtervezés Magyarországon?


Polgárdi Ákos – grafikus és könyvtervező – szerint létezik. Ebből az apropóból alapította meg 2022-ben a Magyar Könyvtervezés díjat, melynek díjátadójának és kiállításmegnyitójának a FUGA adott otthont. A díj elsődleges célja, hogy évről-évre összegyűjtse és ismertesse a hazai könyvtervezés legmagasabb színvonalú kiadványait. Habár a díj honorálással nem jár, a legjobbak megjelenhettek a győztesekből rendezett kiállításon, továbbá a díj nyomtatott és online katalógusában – a cikkhez innen válogattam.


A Magyar Könyvtervezés díj megközelítése több szempontból is rendhagyó a hazai díjak palettáján: a szó szoros értelmében független, tehát a díj fenntartását pályázati pénzek helyett önkéntes munka és szakmai támogatók felajánlásai finanszírozzák. Hasonló módon érvényesül a díj szakmaisága, a legjobbak kiválasztásában egy szakértői zsűri segédkezett, mind tartalmában, mind formai megjelenésében a maximális profizmus jellemzi.

A YouHu – The new generation of contemporary art című művészeti katalógus volt számomra az egyik legmeghatározóbb kiadvány. A könyv tervezője – jelentős kortárs magyar tipográfus – Katyi Ádám, a kötet élénkzöld színével és az emoji-kultúra ihlette, felfújt betűtípusával a forma és a tartalom teljes összhangjára törekedett. Ehhez szakítani kellett a kortárs művészetek bemutatására szolgáló kiadványok megszokott, minimalizmusra törekvő identitásával. Lakktól fénylő papírral, rikító borítóval, elegáns helyett rágógumiszerű betűtípussal célozza meg az Y-generációs alkotók bemutatását.

A szépirodalmi művészkönyv, a győztesek egyike Kele Fodor Ákos: Mysterium Dell’arték s egy fekete daljáték című drámakötete szintén kiemelkedő példány. A könyvterv, valamint az illusztrációk tervezői – Bernát Barbara és Gilicze Gergő – arra törekedtek, hogy a végeredmény élesen elváljon a megszokott szépirodalmi könyvtervezés sablonjaitól. A három színdarab három különböző arculatot kapott, a történetek karaktereit, valamint helyszíneit különböző rajzok illusztrálják az adott jelenet dramaturgiájához illeszkedően, sőt, néhány szereplő tájszólását még egyedi betűkkel is érzékeltették. A kötet változatos összetétele miatt különböző tipográfiai megoldásokat alkalmaztak, de a borítón látható illusztráció is rendhagyóan egyedi: egyszerre bohókás és sejtelmes, fekete és fehér.

Litkei Julianna által írt és tervezett gyerekkönyv, az Átólzéig című kötet visszafogottsága és egyszerűsége miatt volt üzenetértékű számomra. Kategóriájában az előző könyvhöz hasonlóan győztesként került ki. A zsűri a vizuális nevelés tekintetében kiváltképp díjazta, hogy ebben a képileg agyonterhelt világban ilyen letisztult élménnyel gazdagodhatnak a gyerekek. A jó ízléssel megvalósított ABC-s könyv betűkészlete és illusztrációi megnyugtató egységet alkotnak, a nagy üres terek pedig jótékonyan hatnak a kifinomult, illusztratív tartalomra. A vízfesték használata, pasztell színei könnyedebbé teszik az összhatást.

Végül fontos még megemlíteni a szervezők másik deklarált célját, hogy a magyar könyvtervezést nemzetközi szintre emeljék. A nyerteseket ezért évente nevezik a – Stiftung Buchkunst által szervezett – Best Book Design From All Over the World nemzetközi megmérettetésre, ennek segítségével pedig a hazai könyvtervezés is bekapcsolódhat a nemzetközi szakmai hálózatokba.

// /

A magyar könyvtervezési díjról ITT olvashattok többet

Szerző: Barabási Lenke