Megkötött érzések és jövőképek – Fiatal magyar tervezők a Feel The Yarn pályázatán


„Magyarországon induló, pályakezdő tervezőkként sokszor nehéz belépnünk a szakma ajtaján.” – meséli Szabó Fanni Eperke, a MOME Divat- és textiltervezés mesterképzésének hallgatója. Szaktársával, Kain Eszterrel, valamint Pap Kornélia alapszakos alumnával hárman jutottak be a Feel The Yarn idei pályázatára. A kezdeményezés már 2010 óta karol fel ígéretes, fiatal designereket és biztosít számukra nemzetközi láthatóságot. A koncepciók alapján előválogatott pályázók két szettet készítenek el olasz vállalatoktól kapott alapanyagokból, majd a nyílt, online szavazás után kiválasztott tíz döntős elkészült munkáit a Pitti Filati kötőipari szakvásáron állítják ki. Cikkünkben Eperke, Eszter és Kornélia elődöntős projektjeit mutatjuk be.


Fotó: Szécsi Noémi / Smink: Kürti Nanett / Modell: Makláry Karina


A pályázat idei, Feel The People tematikájának szabad asszociációs mezején Eperke az érzelmi állapotok közötti átmenetiségre reflektált különböző fonaltextúrák vegyítésével. Míg egyik szettjéhez elsősorban kényelmes, puha anyagokat használt, addig a másikat egy szúrós, fémhatású fonalból hozta létre. Az utóbbi érzékeny minőségében is izgalmasan illeszkedik a koncepcióhoz, ugyanis csak egy bizonyos szorosságot, és szállebegést bír el. A fonalból kézi varrással összeállított öltözék érzelmeink efemerségét az anyag durva tapintását ellenpontozó, foszló pókhálószerű megjelenéssel fejezi ki.        

Fotó: Szécsi Noémi


Eszter Kintxiety című koncepciójában a szorongás rendkívül aktuális népbetegségét dolgozta fel. Ahogy legtöbb munkáját, a pályázatra készült öltözékeit is a struktúrák dominálták, azonban a megszokott, világos, monokróm színpalettája helyett ezúttal a nyomasztó, frusztráló állapotra utaló, sötét tónusok keverékét használta. A húzott, ráncolt gyapjú anyag szinte teljesen beburkolja viselőjét, fojtogató érzetet kölcsönözve az öltözékeknek. Eszter nehezen megfogható érzéseit kötötte szettjeibe, a terápiás folyamatnak köszönhetően pedig saját frusztrációja inspirációvá alakulhatott át. 

Bár Kornélia dániai textil mesterképzésén alapvetően más technológiák iránt érdeklődik, a pályázat miatt mégis visszatért a kötéshez. Revival of Mars című projektje inspirációjaként a humanizmus eszméje és a hanyatló bolygónkon rekedve, utópiaként szemünk előtt lebegő Mars szolgált. Viszkóz és gyapjú keverék szettjei színeiben és struktúráiban egyszerre dominálnak a reneszánsz divattörténethez visszanyúló, láncinget és brokát selyem felsőt, valamint a jövőbe tekintő, spekulatív marsi öltözetet idéző részletek.

Fotó: Szécsi Noémi / Modell: Makláry Karina


Fotó: Szécsi Noémi


// /

Szerző: DIS