Gyönyörű katasztrófa – Barcsai Ádám japán növényrendezője


Meg tudjuk idézni a természet erejét egy tárgyon keresztül? A japán tárgykészítés évszázadok óta példát mutat arra, hogy az organikus szépség és a funkcionalitás összehangolása lehetséges. A digitális technológiák fejlődése ráadásul lehetőséget teremtettek az alkotók számára a kreativitás új dimenzióinak felfedezésére – Barcsai Ádám NIIGATA című projektje is a tradíció és a digitális technológiák összeférhetőségét vizsgálja.


Amikor a modellező programok és a tárgyalkotás kapcsolatára gondolunk, sokan elsőként a 3D nyomtatásra asszociálnak. Ugyanakkor egészen más aspektusból is megközelíthető egy tárgy digitálisan történő megalkotása. A mai technológiák már segítségül szolgálhatnak abban, hogy száraz adatokból is izgalmas művészeti projektek szülessenek. Adja magát a kérdés: egy gép által generált modellt hogyan lehet tradicionális technikával elkészíteni?

„Hiába gyűrődnek a hegységek millió évekig, amit most látunk, az valójában csak egy pillanatkép.”

Ádám NIIGATA című projektjében éppen egy ilyen pillanatképet fagyasztott meg. 2007 júliusában Niigatát 6,9-es erősségű földrengés rázta meg. Ádám a katasztrófa legerőteljesebb pillanatát kiragadva a szeizmikus hanganyag felhasználásával készített egy 3D modellt. Elmondása szerint nagy hatást gyakorolt rá a japán kultúrában megjelenő kettősség, így a fizikai tárgy elkészítéséhez olyan technikát keresett, ami a digitális tárgyalkotás szöges ellentéte. Visszanyúlt egy tradicionális japán technikához, a kurinukihoz, amely egy kézi faragási, üregelési eljárás.

„Szöget ütött a fejembe a japánokkal kapcsolatban, hogy általában letisztult tárgyakat készítenek, érdekes módon a díszítés olyan helyre kerül, ahol nem látszik. Nem arra készült ez a tárgy, hogy kérkedjen.”

Az ikeabanaként* funkcionáló tárgy víztárolása – illetve maga a hasíték, ahol a növény belehelyezhető – rejtett módon lett megoldva. A formai kialakításnak köszönhetően a kézzel faragott nyílás elsőre alig érzékelhető, a szeizmikus sávokra rímelő díszítés pedig csak a sziklaszerű forma felemelésevel, a víz cserélésekor válik láthatóvá, így a tárgy legdíszesebb része a szemlélők számára észrevétlen marad.

// /

*Az ikebana a tradicionális japán virágrendezés művészete, jelentése „életben tartott virágok”.

A NIIGATA megtekinthető volt az idei S/ALON BUDAPEST Lakástrend Kiállításon.

Barcsai Ádám második féléves tervezési projektje a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Tárgyalkotás BA szakán, Kerámia szakspecializáción készült, témavezetője Csávás-Ruzicska Tünde volt.

Olvasd el korábbi cikkünket is Zagiba Mátyás ikebanájáról ITT!

Szerző: Tábi Eszter