Kerámiatárgyak lendületben – Zagiba Mátyás növényrendezője


A tömeggyártás korában nem egyszerű feladat kézműves kerámiatárgyakat készíteni. Habár látható egyfajta tendencia – ha úgy tetszik lendület – a kézművesség, a „szerzői tárgyalkotás” területén, mégis sok a megválaszolatlan kérdés. Hogyan tud például vonzó lenni egy kézműves váza a pár ezer forintos IKEA-s dekorációk helyett? Ugyanez másképp: tud annyival vonzóbb lenni, hogy az olcsóbb tömegtermék helyett inkább a drágább, egyedi tervezést vásárolják? Konyhakész receptek aligha vannak, de a legfiatalabb tervezőgeneráció egyik tagja, az elsőéves Zagiba Mátyás, mintha ezekre a kérdésekre keresné a választ.


Növényrendező. Egy kicsit el kell azért gondolkozni, hogy miről is van szó. Vázák, kaspók, makramék – a növénytárolásban vannak jobban elterjedt tárgyak, de a növényrendező nem ilyen. Ugyanakkor nem is teljesen újszerű, Mátyásra például hatással voltak Jozef Sušienka szoborszerű vázái, de ebben a témakörben említésre méltó előkép még az ikebana, a japán virágrendezés művészete. Ezek a tárgyak a képzőművészet határán billegnek: még éppen használhatók valamire, ha viszont minden funkciótól megfosztjuk őket, akkor köszönik szépen, ugyanolyan jól elvannak. Egy polcon, egy dohányzóasztalon, egy fiókos szekrényen vagy éppen egy galéria tereiben.

Az ikebana a tradicionális japán virágrendezés művészete, jelentése „életben tartott virágok”. Ezen belül a Hanamai irányzat képviseli a szabadabb tárgyalkotói szemléletet, ahol a hangsúly leginkább a kerámia és a természetben talált növény egyensúlyán van.

Mátyás talán ezen a műfaji szabadságon felbuzdulva a kollekciót egyfajta performanszként értelmezte, ahol az emberi kéz gesztusát ültette át a tárgyalkotás folyamatába. A kockákká munkált agyagba egyetlen lendülettel vájt bele, így az alapforma olyan lett, ami tényleg egyszeri és megismételhetetlen.

A virágkompozíciókra ránézve tisztán látszik a tervezői igényesség, de hogy visszakanyarodjunk a kezdeti kérdéshez: hogyan tud vonzó lenni egy kézműves váza? A kollekció tükrében például úgy, hogy a felhasználói szokásainkat is helyzetbe hozza. Lehetőséget ad arra, hogy alkotóként lépjünk be a saját otthonunkba. Rózsacsokor helyett pár gallyal és mezőn szedett virággal.

// /

Zagiba Mátyás további munkáit ITT találjátok!

A projekt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Tárgyalkotás BA szakán készült, konzulense Ruzicska Tünde volt.

Szerző: Sipos Máté