5 ékszerreflexió a Budapest Jewelry Week kiállításáról


A Kortárs Ékszerhét keretein belül idén is nemzetközi pályázatot hirdettek, az idei felhívás témája a reakció volt, ami akár fizikai, kémiai vagy éppen lelki kölcsönhatásokra is vonatkozhatott. A tervezők saját kreatív szellemiségük kibontakoztatásával öntötték tárgyakba gondolataikat, melyeket végül a HybridArtSpace kiállításán lehetett megtekinteni. A szakmai zsűri által kiválasztott ékszerreflexiók közül mutatunk be párat beleértve a különdíjban részesült alkotásokat.


Az Octogon magazin különdíját Vefa Çolak Peker nyerte el Rubble című munkájával. A török számazású alkotó hazájának urbanisztikai problémáira kívánja felhívni a figyelmet, valamint saját magának és környezetének terhelt kapcsolatára reflektál. A cement és nemesfémek, valamint különböző kémiai anyagok reakciójából létrehozott ékszer anyagi szinten is magában hordozza azt az kibékíthetetlen viszonyt, ami a betontól túltengő városi miliő, az egyre növekvő urbánus terjeszkedés és mind a természet, mind az ember közötti ellentmondásban is megjelenik.

A FISE-díj nyertes alkotása Sági Luca Árvízvédelem címet viselő kreációja lett, melynek köszönhetően lehetőséget nyert egy önálló kiállításra a FISE galériában. A tervező PP típusú árvízvédelmi homokzsákokból építette fel a hordhatóság és az ékszer határait feszegető munkáját. Luca robosztus és nyersen lírai munkája arra a paradox jelenségre kíván utalni, miszerint a kiáradt vizek megfékezésére használt zsákok gyártása valójában, ha közvetett módon is, de hozzájárul azokhoz a környezeti változásokhoz, amik többek között a súlyos árvizekhez vezetnek. Az objektum viselése szimbolikusan is magában hordozza azt a reakciót, amit a tárgyalt ökológiai probléma kivált belőlünk: súlyos, nehéz, fullasztó.

Az Autor díjat egy szlovák származású tervezőnek, Jana Matchatova-nak ítélték oda, amivel lehetőséget nyert a Bukarestben rendezett Autor rendezvényen való kiállításra. A My Body, My Choice névre hallgató bross inspirációját a szexuális és reproduktív egészségről folyó egyre inkább polarizálódó társadalmi és politikai viták adták. A tárgy címében is utal a feminista mozgalmak már jól ismert szlogenjére, így foglal állást a női jogok korlátozása ellen. Az alkotó hisz abban, hogy egy ékszer viselésével kifejezhetjük küzdelmünket, a tehetetlenül és fájdalmasan megélt politikai döntésekre, diskurzusokra adott negatív válaszunkat. „Ez a bross az abortusz korlátozására és az emberi jogok veszélyeztetésére adott reakcióm”– állítja Jana, aki a művébe beépített régi női újságkivágatokkal is a darab statement-értékét erősíti.

Ha már statement-ékszer, akkor következzen Stephie Morawetz Fuck you, I am jewellery! című konceptuális darabja. A mű lényegében egy világítással ellátott lyukas ékszerdoboz, amin keresztül elegánsan lehet bemutatni a világnak. A tervező sajátos fricskájával a kortárs ékszer mibenlétét kérdőjelezi meg, hiszen a tárgy viselőjét értelmezi magaként az ékszerként. Az üzenet egyszerű: mindenki kapja be, aki téged diszkriminál, kirekeszt, megkülönböztet, emberként vagy akár művészként megkérdőjelez. „Ez mindazoknak szól, akik inkább gúnyolódnak rajtad, minthogy megértsenek. Mindazoknak, akik azt mondják neked: ez nem művészet. … Kapjátok be, én ékszer vagyok!” – fogalmazta meg tárgya üzenetét, avagy a világra adott reakcióját Stephie. Radikalitása és egyszerűsége ellenére a Fuck you, I am jewellery! mégis egy kreatív újraértelmezése és tágítása a kortárs ékszer kategorikus kereteinek.

A válogatás végéhez érve Somogyi Júlia MOME Tárgyalkotás szakos hallgató munkájáról is érdemes szót ejteni, aki az előző alkotásokhoz képest kevésbé a szimbolikus tartalom mentén alkotta meg tárgyát, inkább az ékszerek érintéséhez fűződő viszonyunkat helyezte fókuszba. A Nothing but touch anyaghasználatában négy különböző textúra jelenik meg, melyek végül egy sajátos viselésélményt eredményeznek. A marokékszer súlya, felülete és textúrája a viselő érzékszervi reakcióit hivatottak beindítani, a látást mint az ékszerek befogadásához elsősorban használt tapasztalati formát háttérbe helyezve.

A bemutatott alkotások remekül példázzák, hogy a művészeti megoldások tekintetében milyen tág lehet az értelmezési spektruma egy olyan látszólag egyszerű fogalomnak, mint a reakció. Az ékszerek a tervezők sokszínű gondolkodásmódjáról tanúskodnak, ezzel is reprezentálva a kortárs ékszer gazdag és egyedi világát.

// /

A kiállítás katalógusa ITT tekinthető meg, a Budapest Jewelry Week honlapját pedig INNEN éritek el

A Kortárs Ékszerhét háttérszervezete a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület (FISE)

Az esemény szervezői: Biró Zsófia Gizella, Roskó Mária, Seprényi Georgina, Tengely Nóra

A zsűri tagjai: Fábián Veronika, Julia Maria Künnap, David Huycke

Fotó: Piti Marcell

Szerző: Ottó Flóra