Nemzeti sorstragédia szavak nélkül – Somogyvári Szonja silentbookja


A gyerekek kíváncsiak a múltra. Mire elkezdődik a történelemoktatás az iskolákban már rengeteg félinformáció jutott el hozzájuk, ők pedig nem feltétlenül képesek önállóan eligazodni a különböző fragmentumok között. Erre a helyzetre reagál Somogyvári Szonja Hullarablók leszünk c. kiadványa, amiben a magyar történelem egy fontos eseményét dolgozza fel Gróf Teleki Pál életén keresztül.


Ma már egyre több külföldi könyvkiadó készít komolyabb témákról szóló, illusztrált kiadványokat kis gyerekeknek is, hogy a szülők és a tanárok könnyebben tudjanak beszélgetést kezdeményezni olyan – gyerekfejjel nehezen érthető – témákról, mint az éhezés, a háború vagy a holokauszt. A hazai könyvpiacon ehhez képest még mindig szinte csak olyan köteteket találni, amik a szavak erejével élnek, ebből kifolyólag inkább tinédzsereknek szólnak. Pedig nagy szükség lenne olyan kiadványokra is, amik lehetővé teszik a történetek szabadabb értelmezését.

A silent book tökéletes megoldást kínál, hiszen szavak nélkül mesél, de a hazai olvasói kultúra aligha teszi lehetővé a kiadóknak az ilyen jellegű kötetek kereskedelmi értékesítését. Úgy tűnik, szükségünk van szavakra, mintha egy könyv szöveg nélkül nem képviselne értéket.

Gróf Teleki Pál, többszörös miniszterelnök, tudós, tanár, térképész, főcserkész, a két világháború közötti időszak egyik legmegosztóbb politikusa volt. Neve leginkább a „vörös térképhez” köthető, ami nemcsak forradalmi újítás volt a magyarság néprajzi jelölésében, hanem a Trianoni Békeszerződés megakadályozására, az elcsatolás meghiúsítására tett kísérlet is egyben.

Szonja kezdetben statikus formákat használ, amik egyre absztraktabbá válnak, ahogyan végigkövetjük Teleki Pál idegösszeomlását és későbbi öngyilkosságát. A színvilág keretes szerkezetbe foglalja a történetet, hiszen a kezdeti kiegyensúlyozott, világos színekből haladunk a sötét, örvénylő, tragikus csúcspont felé, a borítón visszaköszönő tipográfia pedig a 20. századi plakátok világát idézi. Az újszerű módon elmesélt történet egyfelől érdekes perspektívából közelít a történelemhez, másfelől azt is példázza, még mindig van mozgástér a hazai könyvpiacon.

// /

A projekt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Tervezőgrafika BA szakán készült, Szonja témavezetője Herbszt László volt

Szerző: Zsiros Beatrix