Lehet-e koszos egy sellő? – Takács Kamilla sketchbookja


Szinte minden designer táskájában lapul egy sketchook, mégis ritkán kapunk betekintést ezekbe. Vannak, akik csak projektjeik elején vázlatolnak, mások rendszeresen rajzolnak, de olyanok is akadnak, akik félbehagyják mielőtt betelik és újat kezdenek. Mindegyiknek megvan a saját szépsége és haszna – ezúttal Takács Kamilla animáció szakos hallgató színes és könnyed vázlatfüzetébe nyerhetünk betekintést, a képek mellé pedig az alkotó gondolatait olvashatjuk.


„Leginkább a karakter és háttértervezés érdekel, általában pozitív hangulatú rajzokat készítek, nagyon szeretem a fantasy, sci-fi történeteket, a titokzatos vagy misztikus hangulatú írásokat, ezekhez szívesen készítek illusztrációt. Leggyakrabban otthonos életképeket rajzolok, azt is legtöbbször állatos témában.”

„Mindig is érdekeltek az állatok, minél furábbak, annál inkább: wombatok, mélytengeri állatok, tengeri meztelencsigák, szarvasbékák, gömbhalak, hernyók… Aktuális kedvencem a szakállas bajszika.”

„A stílusom nincs még teljesen kiforrva, biztos vagyok benne, hogy sokat fog változni annak függvényében, hogy éppen milyen jellegű dolgokat rajzolok rendszeresen. Nagyjából minden másnap rajzolok a sketchbookomba, szeretem felvázolni a gondolataimat, sokszor jegyzetelek is mielőtt nekiállnék valamilyen projektnek.”

„Sok heylről inspirálódom, Marija Tiurina szürreális vízfestményei és karakterei mindig megfognak, rendszeresen visszanézem az egyes képeit. Alexandre Zedig Diboine, Germán Reina Carmona kreativitása is inspirál, szivesen nézegetem Julia Sarda Portabella, Natasa Jovanovic, Victoria Semykina és Jannekke Ipenburg illusztrációit is.”

„Mostanában úgy érzem, nincs elég időm manuálisan dolgozni, pedig nagyon szeretnék különböző nyomtatási technikákkal, kollázzsal, festéssel és vegyes technikákkal kísérletezni. Főként a vázlataim készülnek manuálisan, később digitálisan átrajzolom őket és Procreate-ben színezem ki. Ha az időm engedi, akkor szívesen festek akvarellel képeslapokat és könyvjelzőket, linómetszéssel pecséteket, süthető gyurmából pedig figurákat gyártok.”

„Imádok élőben krokizni is, előfordul, hogy sutyiban embereket vagy tereket rajzolok, ez a pult, ami az egyik tollrajzon látható, egy teázóban készült, ami az egykori törzshelyem volt.”

„A többi rajzon, ha nem állatok, akkor kitalált karakterek vannak. Előfordul, hogy csak vizuálisan kísérletezek velük, van, hogy mögéjük képzelek valami háttérsztorit. Mivel foglalkoznak? Mit szeretnek? Mivel küzdenek az életben? Lehet-e koszos egy sellő? És ha igen, akkor vajon lezuhanyzik?”

// /

Takács Kamilla a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Animáció BA szakos hallgatója, további munkáit Instagram-oldalán találjátok ITT!

Szerző: Pintér Zia