Pixel art és hímzés – Galántai Maja János Vitéz illusztrációja


A kortárs design területén egyre gyakrabban találkozunk olyan alkotókkal, akiket vonz a folklór szimbólumok gazdag forrása, munkáikkal új életet lehelnek a régi mesékbe és hagyományokba. Galántai Maja illusztrációsorozatában a pixel art és a tradicionális magyar keresztszemes hímzés között von párhuzamot. A sorozat Petőfi Sándor ikonikus művét, a János Vitézt dolgozza fel, jól ötvözve a kulturális örökséget a digitális világra utaló formanyelvvel.


Első jelenet: „Tüzesen süt le a nyári nap sugára…” – megjelennek a főszereplők és a kiinduló helyszín.


A magyar keresztszemes hímzés hagyománya évszázadokra nyúlik vissza, és szorosan kapcsolódik a népi kézművességhez és kultúrához. Ez egy olyan technika, amely során kereszt alakú öltésekkel készítik el a mintát a textílián, a végeredmény pedig egy apró négyzetekből, „pixelekből” álló kép.

„Összekapcsolni a pixel artot a magyar hímzéssel igazából teljesen kézenfekvő volt számomra, hiszen az összes keresztszemes hímzés mintakönyv tulajdonképpen pixel art.”

Második jelenet: Jancsi megmenti a francia kisasszonyt a törököktől, háttérben a vár.


Maja hat jeleneten keresztül mutatja be János vitéz történetét. Minden képen megjelennek magyar hímzési motívumok, ilyenek a sorminták, a virágok és a fák. A jelenetekhez különböző lezáró sorminták tartoznak a témájukhoz illően, például réti virágok, liliomok vagy sárkányok.

„Az illusztrációimmal népszerűsíteni szeretném mind a művet, mind pedig a hagyományos magyar motívumokat.”

Harmadik jelenet: Győzelmi vacsora a kastélyban, középen a királlyal


Maja gyermekkori olvasásélmények, valamint Jankovics Marcell animációs filmjének hatására döntött a János vitéz újragondolása mellett, végül nagy érzékenységgel ötvözte Magyarország kulturális hagyatékát egy aktuális megjelenésmóddal.

A keresztszemes hímzés hagyományai generációról generációra öröklődnek, még ma is sok helyen a hétköznapok részét képezik – Maja is az édesanyjától és nagymamájától tanulta. Az elkészített alkotások nemcsak dekorációként szolgálnak, hanem a hagyományok és a nemzeti identitás kifejezőeszközei is lehetnek. Jellemzői a színes, gazdag mintázatok, gyakran ábrázoltak virágokat, madarakat, állatokat és geometrikus elemeket. A színek élénkek és kontrasztosak, leggyakrabban a piros és fehér színkombinációt alkalmazták.

Negyedik jelenet: Banyatanya – barlangban táncoló ördögök, kígyók, békák, csontvázak.

Ötödik jelenet: János vitéz legyőzte a sárkányt, mellette a bestia átszúrt szíve.


Hatodik jelenet: János vitézt és Iluska Tündérországban.


// /

Az illusztrációk a 2023-ban megrendezett Petőfi-Madách évfordulós illusztráció pályázatra készültek, a Fővárosi Szabó Ervin könyvtárban voltak megtekinthetők. Maja a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Tervezőgrafika BA szakos hallgatója.

Szerző: Deák Kitti