Egy utópia divatja – Lilla André kortárs tógája


Milyen lenne öltözködésünk, ha a Római Birodalom nem bukott volna meg, és továbbra is meghatározná kultúránkat? André Lilla erre a meglepő kérdésre kereste a választ fikciós tervezésében, elképzelve egy olyan utópiát, ahol a tóga a mindennapi viselet szerves része.


Lilla a tóga karakteres formanyelvét gyúrta össze az inggel egy háromdarabos kollekcióba. Egy olyan öltözéket valósított meg, ami egyes attribútumokat és elemeket átvesz, például megmutatja az ing tipikus funkcióit, de keveri a tóga hajtogatási megoldásaival.

„Sokszor szoktam narratívában gondolkodni. Már a projekt elején eszembe jutott egy olyan szcenárió, amiben a Római Birodalom nem bukik meg, és kialakul egy olyan utópia, ahol egész Európa ebbe az óriási birodalomba tartozik.”

A tóga nem volt egy szabászati rejtély: hatalmas fehér vászon, amit különböző hajtásokkal tekertek magukra. Minden korcsoportnak és szociális státusznak megvolt a maga színe, hajtása vagy díszítése, ráadásul csak szűk réteg hordhatta, kizárólag férfiak, pozíció és rangjelző volt. Lilla tógája ezért is lett női ruhadarab, inspirációul az ókori szobrok, oszlopok és fennmaradt festmények szolgáltak, továbbá a még ma is népszerű kimonó.

„A tóga sem praktikus, sem hozzáférhető nem volt a többségnek, a birodalom utolsó időszakában már nem is nagyon viselték. Ez is jó példa arra, ahogyan az idő kiszelektálja a körülményes ruhadarabokat.”

A ruha direkt módon idézi meg a tóga derékon átforduló anyagtöbbletét és hajtogatási elvét, kialakítását meghatározza az aszimmetria. Az öltözék fele szabatlan, egyik ujja egy bő cső, ami picit szűkítve, a derékba lett bevarrva, a másik oldalon pedig egy női blúz szabásmintája érvényesül. A két formai világ egy rejtett gombolás és egy kötő mentén találkozik, deréktájon pedig egy háromszöges, hajtogatott forma látható.

„Egy olyan modern, kortárs divatba illő darabot szerettem volna létrehozni az ókori forrásból, amit akár én is szívesen hordanék.”

Lilla az elkészült ruhával kortárs, egyben időtlen választ adott kérdésfelvetésére, egy párhuzamos – más történelmi kimenetellel zárult – univerzumban minden bizonnyal ilyen és ehhez hasonló tógákban járnak. Remélhetőleg társadalmi és nemi hovatartozástól függetlenül.

// /

A projekt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Textiltervezés BA szakán készült

Lilla további munkáit Instagram-oldalán találjátok

Fotós: Bodócs Szelina

Modell: Nagy Petra

Szerző: Pintér Zia