Egyoldalas történetek – Válogatás Mirko Ilić képregénykurzusáról


Ebben az információktól és ingerektől hemzsegő világban néha szükségünk van egy kis figyelemelterelésre, egy jó nevetésre vagy egy pillanatnyi elmélyülésre anélkül, hogy hosszabb olvasmány mellett köteleznénk el magunkat. Kifejezetten ezt a célt szolgálják az egyoldalas képregények. Ezek a falatnyi művek humorral, drámával és kreativitással ötvözve érik el hatásukat egyetlen oldalon.


Pauer Patrik & Pintér Zia


Az egyoldalas képregény a vizuális történetmesélés tömör és önálló formája. A hagyományos képregényekkel vagy képeskönyvekkel ellentétben, amelyek gyakran több oldalból és fejezetekből állnak, az egyoldalas képregények egy teljes narratívát mutatnak be egyetlen oldalon. Rövidségük ellenére erőteljesek és hatékonyak lehetnek a történet, a humor vagy akár a mélyebb üzenet közvetítésében. Mivel könnyen és gyorsan értelmezhetőek, gyakran találkozhatunk velük a közösségi média hírfolyamát görgetve.

Zsiros Beatrix & Taar Alexandra


Az egyoldalas képregények kompakt világában egyetlen név tűnik ki: Mirko Ilić, aki egyensúlyt teremt a rövid formátum és a mondandó mélysége között, ezzel új példát állítva a fiatal művészek elé. Az őszi félévben a MOME Tervezőgrafika szakának illusztráció specializációjára látogatott el, ahol egyhetes kurzust tartott. A hét folyamán a hallgatók saját narratívákat ábrázoltak egyetlen lapon, a jó hangulatú konzultációk mellett betekinthettek Mirko munkásságába, nem utolsósorban pedig a képregények is elkészültek.

Deák Kitti


Kovács Zoltán


Ring Noémi


// /

Szerző: Deák Kitti