A Terike from Budapest divatbemutatójával zárult a TedxLiberty Bridge Women


27 modell egyszerre a kifutón, kortárs tánc és divatteoretikai statementek  – A MOME-s hallgatók által alapított Terike from Budapest platform rendhagyó divatbemutatója zárta a TedxLiberty Bridge Women eseményt. A show a Terike esszenciájaként mutatta be azokat a gondolatokat és értékeket, melyek mentén a kezdeményezés létrejött és működik.  


„Ki Terike mások szerint? Egy NŐ, aki varr. Megvarrja, amit kérsz tőle. Meg tudja oldani. Tud olcsó anyagot szerezni. Gyorsan dolgozik. Vasárnap is.” – így kezdődött a Terike from Budapest statementje a TED eseményén. A Terike from Budapest 2020 júniusában fiatal divattervezőket képviselő Instagram-oldalként indult, ám a közösségi média-felületet gyorsan kinőtte. Azóta független platformként működik, amelynek missziója, hogy védje és képviselje a divattervezői szakma integritását, növelje a pályakezdő tervezők láthatóságát. A 2023 nyarán megújult csapat (László Fanni, Szarvas Valentin divattervezők, Tamás Cintia, Keszeg Anna designkultúra-kutatók) a divattal és divattervezéssel kapcsolatos edukációt kulcsfontosságúnak tekinti. A prezentációjukban egy allegória, Terike, a varrónő személye mentén vázolták fel a magyar, pályakezdő divattervezők helyzetét és nehézségeit az egyesület tagjai. 

„Terike nem nő, nem varrónő. Terike divattervező. Nem Terikének hívják. Nem nő. Divattervező. Komolyan gondolja. Meg akar élni belőle. Abból akar megélni, hogy ruhákat tervez. Megrendelésre. De nem megalkuvásra. Terike ismeri a minőségi alapanyagokat. Tudja, hogy azoknak ára van. Tudja, hogy azokra várni kell. Terike ismeri az összetett szabásmintákat. Kivitelezni tudja a bonyolult szabásmintákat. Tud szabásmintát modellezni. De nem ez a dolga. Terikének elképzelése van a ruhákkal kapcsolatban. Gondolatot akar átadni az általa tervezett és kivitelezett ruhák által. Az emberek sok ruhát vesznek. Sok ruhát dobnak el. Terike szerint az embereknek gondolatot kellene venniük. Azt soha nem kell majd eldobni. Terike vigyáz arra, hogy a gondolat időtálló legyen.” 

A Terike név tehát szimbolikusan utal mindazokra a félreértésekre, amelyek ma Magyarországon vagy globálisan a divattervezői szakmához kapcsolódnak. Meggyőződésük, hogy a fiatal tervezők projektjeinek felmutatása, a problémáikkal kapcsolatos érzékenyítés a kulcs a kortárs divatkultúra (át)alakításához. 

A statement felolvasása után kezdődött a show, mely esszenciaként sűrítette magába mindazt, amiről a Terike beszél. A cél a divatbemutató műfajának megújítása volt, ennek érdekében a szervezők Oberfrank Réka kortárs táncművészt kérték fel a koreográfia megalkotására. A modellek között egyaránt voltak táncosok és modellek, összesen 28-an, akik öt fiatal tervező, három MOME-n végzett és kettő Londonban diplomázott (Bárány Judit, Csókási Dorottya, László Fanni, Rókusfalvy Anna, Szarvas Valentin) alkotó kreációit viselték.   

„Mind a koreográfusnak, mind a zenét szerző Grész Renátónak izgalmas feladat volt fenntartani a nézők érdeklődését 11 percig, mialatt ugyanazokat a ruhákat látják a kifutón.” – mesélte a show-ról Keszeg Anna, a MOME egyetemi docense, kultúrakutató, a Terike tagja. “A klasszikus divatbemutatós felvezetés után a kfiutó egy tánctérré alakult, a dübörgő zenére pedig magyar divatteoretikusok (Klaniczay Gábor, Maróy Krisztina, Egri Petra, Keszeg Anna, F. Dózsa Katalin, Szilvitzky Margit) szövegeiből kiragadott idézeteket olvasták rá. Így kapott az esemény egyfajta rítus-jelleget.” 

// /

Az előadásban résztvevő táncosok és modellek: Bagyinszki Bánk, Cristina Agueda, Csóka Liza, Farkas Ruben, Galambos Viktória, Gulyás-Szabó Nikolett, Horváth Áron (Avantage Models), Horváth Dóra Málna, Késely Arina, Kindl Gábor, Kovács Mátyás, Laczkó Franciska, Lipták Zsófia, Markella Míra (Avantage Models), Mayer Szonja, Molnár Nikolett, Oberfrank Réka, Ónódy Ábel, Pálinkás Máté, Szabó Dóra, Szamosvölgyi Szofi Zea, Szedlacsek Írisz, Szomolányi Laura, Tóth Ticiána, Tóth Blanka, Varga Lana, Wéber Luca. Sminkesek: Bán Zsófia Lilla, Füge Bori, Megulesz Tícia. 

Szerző: Göttler Anna