Kitáruló élvezet – Új utakon az intimitás II. rész


Első, az intimitás új útjainak ingoványos talaját érintő írásunkban már felvázoltuk a problémákat, amelyeket most következő cikkeinkben részletesebben kifejtünk. Ez az esszé konkrét gyönyörtárgyakat mutat be, amelyeket úgy válogattunk össze, hogy minél sokfélébbek legyenek és így több kérdéskör vizsgálatára is lehetőséget adjanak.


Forrás // LIB Women’s Store, Sh! Women’s Store


Vakfoltok a térben

Előző cikkünkben a gyönyör hozzáférhetőségének elméleti lehetőségeit érintettük és kevesebb szó esett arról, hogyan helyezhetők el ezek a tárgyak a gyakorlatban. Hogyan juthatunk hozzá ezekhez az eszközökhöz, egyáltalán: ki milyen tárgyakhoz fér hozzá, mik a játékválasztás szempontjai és milyen terekben jelennek meg a szexjátékok? Mielőtt rátérnénk a kiválasztott termékek bemutatására, ilyen szempontból is kontextusba helyezzük őket.

A hagyományos szexshopok körülhatárolása, definiálása talán az egyik legbonyolultabb kérdés, amivel a téma kapcsán eddig szembekerültünk. Olyannyira magától értetődőnek tűnik a fogalom, hogy éppen ezért rendkívül nehéz fogódzót találni rajta.

Ma már itthon is találunk női szexshopot, például a 2022-ben nyitott LIB Women’s Store képviseletében, ami már puszta unikalitásával is közbeszéd-formáló erővel bír. Rendkívül fontos megérteni, miért jelent egy ilyen üzlet többet önmagánál; mi a küldetése, ha úgy tetszik. Fontos feltérképezni, milyen igény hozta létre az ehhez hasonló üzleteket, miben különböznek a hagyományos szexshopoktól – egyáltalán, mihez képest más egy ilyen üzlet?

A legegyszerűbb, ha a jogi szabályozás felől közelítünk. A gyönyörtárgyakat árusító üzletek alapvetően az alapján kategorizálhatók, ahogyan saját értelmezést, megoldást találnak a szabályozásokra. Szexuális terméket – ami már önmagában nehezen körülhatárolható fogalom – Magyarországon kirakatban elhelyezni, közszemlére tenni tilos, az erre szakosodott üzletek kivételével kizárólag a többi terméktől elkülönítve, csak zárt csomagolásban forgalmazható.

Ezek a törvények országonként változnak, de alapvetően elmondható, hogy a gyönyörtárgyak forgalmazásához tartozik egyfajta jogi attitűd, ami tovább erősíti az egyébként is jelenlévő tabukat, mélyíti a meglévő szakadékokat.

Mi különbözteti meg Magyarország első „nőknek és párjaiknak” címzett szexshopját az összes többi hasonló üzlettől? Elsősorban esztétikai kérdések. Az intimitásnak itt egészen más tere nyílik, pusztán az attitűdből fakadóan. Itt nincsenek neonfények és villódzó feliratok. Nincs az a kizáró, mégis tolakodó és zavarba ejtő giccsesztétika, ami alapvetően jellemzi a szexshopokat; ami feltétlenül értékdeficitre enged és akar következtetni; ami vöröslő fényeivel, barlangszerű, titokzatos zártságával a bűn tereit idézi [1].

A „női szexshop” nem rendelkezik ilyen esztétikával. A letisztult, fehér, semmiképp nem átlátszó kirakatok éppúgy betartják a törvényeket, mint villódzó pink társaik, ugyanakkor nem kívánnak morális tartalmat kapcsolni hozzá. Az üzlet egyfajta „interaktív bemutatótérként” működik és több érzékszervre épít – például nemcsak a vizuális, hanem a taktilis ingerek is fontosak itt –, így a vásárló nem tudja felvenni a kívülálló pozícióját, szükségszerűen bevonódik a térbe. Nincsen hierarchizáló tekintet, értelmét veszti a „szexuális szuperpozíció”. Az ehhez hasonló terek azért jelentenek többet önmaguknál, mert puszta létük is egyfajta kulturális állásfoglalás, akár rendelkeznek ilyen misszióval, akár nem.

Szociokulturális kérdések mentén is másképp definiálják önmagukat ezek az üzletek. A Magyarországon éppen csak a közelmúltban megjelent attitűdnek a határokon túl már nagy hagyománya van. Az egyik első példa a 90-es években megnyitott és máig működő londoni Sh!, ami „erotikus butikként” hivatkozik önmagára és kifejezetten a „hagyományos” üzletek ellenpontozásaként született – egyfajta „erotikus menedékhely”, kimondottan nők számára. Alapítója, Ky Hoyle ragaszkodott ahhoz, hogy a kezdeményezés „ne csupán üzlethelyiség” legyen, hanem egy olyan tér, amit „az határoz meg, amit nem árul”. Tehát nincsenek kizárólag férfiak által használható tárgyak, nincs pornó, nincs szexbaba – a szex ezekben az üzletekben nőies tevékenységként szerepel [2]. 

Forrás // beautybay.com


Drogériáktól az Mp3-lejátszókig – Az inkluzív tervezés dimenziói

A piac diverzifikációjának, valamint a potenciális célközönség megváltozásának köszönhetően ipari szintű változások léptek életbe a gyártás és a formatervezés terén. A tervezői kultúrának és a designnak kiemelkedő sajátossága, hogy elsősorban azzal foglalkozik, hogy megteremtse azt, ami lehet, ahelyett, hogy kijelentéseket tenne arról, ami van. Ez azért lényeges, mivel a nyugati diskurzusban a nők szexualitását évszázadokon át úgy értelmezték, mint ami a férfiak szexuális örömét vagy a nemzést szolgálja. A szexuális segédeszközök világa azonban egy olyan terület, ahol a kulturális és társadalmi elvárások találkoznak a design és a felhasználók igényeivel és ezáltal képes megváltoztatni az intimitáshoz való hozzáállást.

Ezek a tárgyak társadalmilag elfogadottabbá váltak a sex positivity világában, amit például az is mutat, hogy már nemcsak szexshopokban, hanem akár drogériákban is megvásárolhatók. De a nőknek és pároknak szóló, speciális üzletek létezése is a női szexualitással kapcsolatos felfogás megváltozását, a gyönyör demokratizálódását jelzi. Egyetlen más emberi szerv sem ennyire átpolitizált, nem áll ennyire szoros kapcsolatban az emberi szexualitás fejlődésével, a női jogok politikájával. Összességében az elmozdulás, átalakulás egy szélesebb körű diskurzus közepette történik, amely az öröm normalizálásáról szól azok számára, akiktől eddig – sok esetben – eltagadták.

Nemcsak formai, hanem funkcionális és technológiai változáson is keresztülmennek a vibrátorok. Ez a szemléletmódbeli változás szorosan kötődik az ember és a technológia kapcsolatának megerősödéséhez, amelyben a bőrre mint interfacere tekintenek a tervezői folyamatok során és ahol a haptikát használják a testi interakciókban. A szexre és élvezetre tervezett technológiák jövőképe a vágy és gép, az ember és számítógép kölcsönhatását, valamint az interakciótervezést is érinti.

A szexuális játékszerek spektruma egyre szélesedik, beleértve a technológiailag fejlett szexuális játékszereket is: elérhető az úgynevezett teledildonikus technológia, amely lehetővé teszi, hogy a partner távolról is kezelje a szexuális játékot; a fejlett szexuális játékszerek pedig médiához, például MP3-lejátszóhoz is csatlakoztathatók [3].

A rendelkezésre álló technológiák elsősorban két paraméterre összpontosítanak: a behatolásra és a rezgésre. Az elmozdulás során ez a fókusz is változóban van. A folyamatosan fejlődő vibrátorok már a nemi szerepeken és a különböző testrészek funkcióin túlmutatóan biztosítják a test felfedezését – a hangsúly az élvezet kevésbé genitális központú megközelítése felé tolódott el.

Az új technológiák és a design fejlesztések lehetővé teszik, hogy ezek az eszközök minden nemű, testalkatú, korú és képességű ember számára elérhetőek legyenek. Az inkluzív tervezés révén a vibrátorok nemcsak hatékonyabbak, hanem személyre szabottabbak is, ami tovább növeli használatuk előnyeit.

Forrás // dezeen.com, nourishedlife.com


Egy elérhető designtárgy

A piacon jelenlévő márkák között a Smile Makers képviseli a magas minőségű, mégis átlag bérezésből is beszerezhető vonalat. A márka célja, hogy megszüntesse a vibrátorok vásárlása körüli stigmát. Tulajdonosa, a Ramblin’ Brands vállalat 2011-ben jött létre és 2013-ban kezdtek el szerepelni néhány mainstream kiskereskedőnél. A cég első éveit a lassabb terjeszkedés és fejlődés jellemezte, ugyanis Cécil Gasnault brand director elmondása alapján mélyen gyökerező, antagonista hiedelmekkel kellett szembeszállniuk, amelyek nem mindig tudatosak, de nagyon kézzelfogható hatással vannak az üzletre.

Példának okáért a Facebook megengedi a férfi szexuális wellness cégeknek, hogy merevedési zavarok kezelésére szolgáló gyógyszereket reklámozzanak, de a női szexuális wellness márkák síkosítóinak hirdetését megtiltja.

A Smile Makers szépségápolási márkaként került/kerülhetett forgalomba és értékesítésre. Pasztellszínű esztétikájáról, valamint a hagyományosan vágyott karaktereken – például milliomos, tűzoltó vagy francia szerető – alapuló játékos, antropomorf designjairól vált ismertté. Megjelenésével a nők vágyait támasztja alá, megerősíti bennük, hogy joguk van fantáziálni és birtokolni egy vibrátort, az örömöt így az általános jólét részeként érvényesíti. Anatómiai ábrái is áthajlanak az absztrakció irányába, nem célja a szeméremtest normatív ábrázolása. A Smile Makers vibrátorok vízálló szilikonból készülnek, három sebességgel és pulzációs beállítással rendelkeznek.

Ami még kiemelkedővé teszi a márkát, hogy a beszélgetés alapú megközelítés képezi termékfejlesztéseinek, termékfrissítéseinek és tartalmi stratégiáinak az alapját. Vagyis organikusan növekszik a közönséggel együtt, ezáltal pedig könnyebben le tudja küzdeni a stigmákból eredő kihívásokat. A Vulva Talks egy ingyenes, örömközpontú, tudományosan alátámasztott szexuális felvilágosító program, ami a Smile Makers által szervezett IRL workshopokból nőtt ki és a márka kiterjedt szexuális egészségügyi szakértői hálózatát használja fel.

A szexuális termékek a technológiai fejlődés mellett egy megszépülési szakaszon mennek át és designvezérelt felnőttjátékokká válnak. Elkezdtek designtárgyként és nem pusztán funkcionális tárgyként tekinteni rájuk.

Forrás // romp.toys/eu/, ladea.hu


„Piros rózsa nyílik rajta”

Olyan tárgyakat is választottunk, amelyek egyszerre meglepőek, ugyanakkor rendkívül befogadhatóak. Ilyennek találtuk a különféle természeti motívumokból inspirálódó, azokat megformázó eszközöket úgy, mint a ROMP Rose vagy az IROHA Kushi. A Romp Rose csiklóstimulátor léghullámos technikát alkalmazó termék, ami azt jelenti, hogy egyfajta szívószerű érzést kelt a használat során. Az IROHA Kushi többféleképpen használható, finom bordázottságának, hajlékony anyagának köszönhetően teret ad a kísérletezésre. Mindkét termék rendkívül széles körben forgalmazott, ennélfogva könnyen hozzáférhető, nem prémium árkategória – tulajdonképpen egyfajta „belépőt” jelentenek a designtermékek világába.

Felmerülhet bennünk a kérdés: miért találkozunk a nőknek szóló tárgyak esetében gyakrabban azzal a jelenséggel, hogy önmagán túl valami mást is ábrázol. Milyen szerepe lehet egy gyönyörtárgynak a szexuális örömszerzésen kívül? 

„Romantikus rózsa formába rejtett, prémium minőségű csiklóizgató vibrátor” – ilyen és ehhez hasonló hirdetésekkel találkozhatunk az említett termékeket forgalmazó oldalakon. A vágy éppen annyira elrejtésre kerül ezekben a tárgyakban, mint amennyire kifejeződik: az érintetlen természetet idéző rózsa vagy kagyló éppen annyira közelít, mint távolít. 

Ezen formák használata abból az elgondolásból eredhet, miszerint a nők azonosulnak vagy azonosításra kerülnek az egyébként végletekig kizsákmányolt természettel. A tárgyak a szexualitás már tárgyalt, binaritásokra épülő, hierarchizált jellegét éppúgy megidézik, mint elutasítják.

Ugyanakkor ezek a formák kiválóan illeszkednek abba a tendenciába, amely a sokáig titokként, tabuként, nemlétező dologként kezelt női szexuális vágy felfedezése és felszabadulása során történik. 

Ezek a visszafogott motívumok azt erősítik, hogy szexjátékaink éppen olyan identitásjelzők, életstílus-jelzők, ízlésmutatók lehetnek, mint egy bármilyen más használati tárgy, és valóban: érzékelhető egy tendencia, amelyben a korábbi szexuális normák megkérdőjelezésével és a „stílusosabb” áruházi környezet megjelenésével a szexjátékok divatos háztartási kellékekké válnak [4]. 

Forrás // durio.sg, dezeen.com


Hordható élvezet

„A gyönyörű élményekhez tervezett nyaklánc az utcán és a hálószobában egyaránt megállja helyét – akár egy elegáns ékszerként, akár egy erős és vékony vibrátorként szeretnénk épp használni.”

Rendkívül érdekes példa a szexjátékoknak az a csoportja, ahol nem csupán egy plusz esztétikai dimenzió társul a termékekhez, de plusz funkciót is kapnak. Az ékszerek furcsa elegyei ennek a két dolognak: a CRAVE Vesper vagy az Unbound Palma Gold vibrátorokat nyakláncként vagy gyűrűként viselve lehetetlen megállapítani a funkciójukat. „Viseld a szexualitásod”, hirdetik ezek a tárgyak, ugyanakkor divatos kellékekként, egyszerű kiegészítőkként éppen, hogy nem explicitek. Tulajdonosuk a helyzettől függően lesz viselőjük vagy használójuk.

A CRAVE Vesper rozsdamentes acélból készült vékony vibrátor, amely a legelső szexjáték-ékszer a világon. „Designed to make a statement – not a sound.”, hirdeti a weboldala, és valóban: halk, diszkrét, ugyanakkor nagyon is erőteljes többletjelentéssel bíró eszköz.

A gondolat, miszerint nem üres zajt, hanem valamiféle tartalmat kell kötnünk ezekhez a tárgyakhoz, valamint az őket forgalmazó újhullámos üzletekhez, tulajdonképpen egész cikksorozatunk alapgondolata.

Az Unbound Palma gyűrű ezüst és arany színben is kapható, megalkotói úgy hivatkoznak rá, hogy úgy néz ki, mint egy gyűrű. A forma és funkció itt még szerteágazóbb: a gyűrűt kétféleképpen, függőlegesen egy ujjon, valamint vízszintesen, három ujjon átnyúlva is lehet viselni. Ötféle vibrációs beállítással rendelkezik, tehát személyre szabható attól függően, hogy a tulajdonosa milyen intenzitású vibrációt preferál, továbbá képes arra, hogy olyan ritmusban rezegjen, ahogyan előzőleg megütögettük.

Ezek az ékszerek különösen személyes tárgyak abban az értelemben, hogy nem valamiféle idegen testként jelennek meg tapintásuk, érintésük akár egész nap jelen lehet anélkül, hogy bármi szexuális tartalom kapcsolódna hozzájuk.

Forrás // designwanted.com


A szex jövője már a jelen?

A szexuális wellness piaci tech helyzetének legnagyobb befolyásoló tényezői a merészség, a kreativitás és a pénz. „But if necessity is the mother of invention, creativity is the mother of innovation” – Suki Dunham, az Apple korábbi marketingvezetőjének fejéből pattant ki az ötlet, hogy miért ne lehetne párosítani egy vibrátort és egy iPodot, hogy kettős érzékszervi élményben – zene és érintés/érzékelés/haptika – legyen részünk. Az OhMiBod vibrátora volt az első iPod-okhoz és más MP3-lejátszókhoz csatlakoztatható szexuális segédeszköz.

Léteznek zenei vezérlésű, távirányítású, bugyiként viselhető vagy akár Bluetooth-képes vibrátorok? Igen, a szexuális egészséget és jólétet szolgáló interaktív technológia evolúciójának meghatározó darabjaiként tartjuk őket számon. Suki és férje Brian hozták létre az első olyan céget, amely mobilalkalmazást vezetett be a vibrátorok távvezérlésére. A Wi-Fi és Bluetooth-képes OhMiBod Remote App lehetővé teszi a partnerek számára, hogy a világ bármely pontjáról csatlakozzanak egymás élvezeti termékeihez és irányítsák azokat.

Az elmúlt több, mint tíz évben számos nemzetközi díjat – Red Dot, Consumer Technology Association és Refinery29 – bezsebeltek. A Lovelife termékcsaládjuk Krush kegel-gyakorló készülékét a „Digitális egészségügyi és fitnesztermék” kategória győztesének választották a 2016-os International CES „Best of CES Awards” díjátadón. Ez az eredmény a 2011-es állapotokhoz képest hatalmas előrelépés, ahol még az első szextechnológiai résztvevőként küzdöttek a kiállításon.

A Crescendo 2 kétségkívül a szexuális játékszerek új generációját képviseli. Egy kézzel készített vibrátorról beszélünk, amely rugalmasságával, innovatív technológiájával új szintet ér el az intim élmények személyre szabhatóságában. A szexjátékok közül funkcionalitásával tűnik ki, amellyel még a szexológusok körében is elismerést aratott. A világ első olyan vibrátoráról van szó, amelyet kifejezetten az ujjak mozgásának utánzására terveztek. Rendkívüli flexibilitása lehetővé teszi, hogy teljes mértékben a testhez igazodjon és minden erogén zónát – a G-ponttól a P-pontig – elérjen és felfedezzen.

A design award győztes, 6 motorral és 16 teljesítmény beállítással rendelkező terméknek, ami minden centit képes bennünk stimulálni, nemcsak a saját örömünk felfedezésében lehet szerepe, hanem partnerünk testének feltérképezése is új dimenzióba léphet. A termék leírásában az egészségügyi hatásoknál feltüntetik, hogy a Crescendo 2 segít, ha valakinek nehezére esik izgalomba jönnie, vagy elérnie az orgazmust, valamint az inkontinencia tüneteit is enyhítheti. Rendszeres használata a férfiakat érintő korai magömlést is részlegesen orvosolni tudja, valamint a merevedési zavarokra is jótékony hatása lehet. Sőt, programozhatósága révén a tárgy működését élőben is szabályozhatja a partner egy okos alkalmazás segítségével.

Az itt bemutatott tárgyak csupán kis szeletét képezik a gyönyörtárgyak világának, a különféle igényekre adott válaszok száma végtelen. Rengeteg olyan kérdéskör van az itt tárgyaltakon kívül, amiket nem szeretnénk reflektálatlanul hagyni, így célunk a bemutatott tárgyak közegének további árnyalása. Például érdekes megfigyelni, hogy miközben bizonyos marketingtechnikák a szexualitás kötetlen megélését és a választás szabadságát hangsúlyozzák, éppen az osztálykülönbségek mentén osztják fel, kiknek elérhető a kísérletezés lehetősége. Luxus, kiváltság lenne a gyönyör? Kik számára vált hozzáférhetőbbé? 

Forrás // yinnation.com

// /

Szabó Eszter Sára a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Designelmélet MA szakos hallgatója. A cikksorozat kiindulási pontját jelentő A gyönyör új korszaka c. tanulmánya a 2021/2022 tavaszi félévben a Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíj shortlistjén szerepelt.

[1] Vibrator Nation: How Feminist Sex-Toy Stores Changed the Business of Pleasure, by Lynn Comella. Durham, NC: Duke University Press, 2017. 278 pp. $24.95 paper. ISBN: 9780822368663.

[2] Clarissa Smith. Designed for pleasure. European Journal of Cultural Studies, 2007, 10 (2), pp.167-184.

[3] N. Döring, S. Poschl. Sex toys, sex dolls, sex robots: Our under-researched bed-fellows. Ilmenau University of Technology, Institute of Media and Communication Science IfMK, 2018.

[4] Clarissa Smith. Designed for pleasure. European Journal of Cultural Studies, 2007, 10 (2), pp.167-184.

Szerző: Mészáros Blanka Szabó Eszter Sára