MOME Tárgyalkotó PREMIER 2016


Tárgyalkotó Premier 2016 | FISE Galéria | fotók: Csipes Antal (c)

Tárgyalkotó Premier 2016 | FISE Galéria | fotók: Csipes Antal (c)

Februárban nyílt a Tárgyalkotó Premier a FISE Galériában. A kiállításon a MOME Tárgyalkotó Tanszék hallgatói mutathatják meg izgalmas, sokszor műtárgyba hajló ékszerkreációikat, designtermékeiket és formakísérleteiket.

A MOME Tárgyalkotó Tanszék fémművesség, kerámiatervezés, üvegtervezés képzésének elmúlt három évét meghatározó eredményeket bemutató kiállítás célja, hogy szemléltesse az új tanszék kibővített oktatási portfóliójának köszönhetően született alkotásokat. A tanszék oktatási rendszerének megújulását korunk kulturális, társadalmi és gazdasági változásai hívták életre. Ennek köszönhetően olyan anyag és technológiakutató specializációkkal bővítették a képzés kínálatát, mint a digitális tárgyalkotás, betonkísérleti stúdiumok és a food design.

12669650_10204029437296194_8918464810432774984_n-horzA kiállítók között szerepel Herter Kata 5-15-25 című egyetemi feladatra készült Haltálja. A kiírás szerint a tervezőknek kifejezetten a piaci igényeket kielégítő, kézműves tárgyak tervezésére és kivitelezésére kellett koncentrálniuk. A Haltál tervezésekor Kata megfigyelte, hogyan tálalják és eszik a halat a Balatonnál, és ez alapján tervezte meg hosszúkás, a Balaton alakját idéző tálját. A tányér peremén ülő kis tálka a Tihanyi félszigetre utal, és a hal fajtájától és elkészítési módjától függően alkalmas mártás, citromszelet tálalására, vagy egyszerűen csak a szálkákat is rá tehetjük. A tányér hátoldalán található 25-ös darabszámjelzés pedig tökéletesen szemlélteti azt az új típusú kereskedelmi szemléletet, mely során a tervező nemcsak egy féléves iskolai feladat megoldására törekszik, hanem termékével a piacra készül és áruként tekint a tervezett tárgyra.

A kiállítás másik színfoltja Sáfrán Anett, aki HPC beton szobrával hívja fel magára a figyelmet. A játékos anyagkísérlet során Anett harisnyába öntött betont – a különös módszer egy speciális technológia felfedezéséhez vezetett. A beton saját súlyánál fogva alakítja ki dimbes-dombos alakját. A lágyított forma által egészen elidegenedünk attól a beton-előképtől, melyet eddig ismertünk – a most kiállított objekt így az újrafelfedezés élményét is nyújtja. A kellemes, szerethető és puha látványt nyújtó organikus beton plasztikák a tervek szerint a város zöldterületein kapnának helyet; akár egy tálca vagy asztalka, melyet mindenki kényelmesen körülülhet.

A Fémművesség és Kerámiatervezés mesterképzésén tanuló Kiskéry Dániel a kortárs ékszertervezés izgalmas határterületein kísérletezik, s lep meg minket újra és újra. Munkáiban a 3D-nyomtatás és a legókocka találkozása jelenik meg, mellyel kedvenc LEGO elemeinket kívánja viselhetővé tenni. Dani olyasfajta nyitottsággal és játékossággal nyúl ehhez a témához, hogy az előítéletekkel kezelt kortárs ékszertervezést is képes új és szerethető perspektívába helyezni.

// /

Helyszín: FISE Galéria | 1054 Budapest, Kálmán Imre utca 16. 

Finisszázs: február 26. | 15:00 | Tárgyalkotó kerekasztal-beszélgetés  

Eseményfotók: Csipes Antal

Fazekas Fanny írása