Fogd meg a fényt – Kiss Dorottya mágneses lámpa szettje


A Lampa MAGNIFICO világítás szett üveg, fém és kő elegáns kombinációja, amivel Kiss Dorottya A Fény Mestere Junior Master of Light díjat is bezsebelte. A mágneses fényrudak működési elve a hétköznapi világítási tárgyainkat új irányból közelíti meg: a Lampa MAGNIFICO mágneses impulzusra kapcsolódik fel, ami a felkapcsolás élményét játékossá, változatossá teszi, míg az időzíthető, automatikus kikapcsolás biztosítja az élmény kiteljesedését.

A mágnesgyűrűk egyszerre jelentik a lámpa működésének és a felhasználó élménynek a kulcsát. Dorottya már a MOME Tárgyalkotó Tanszékének hallgatójaként is kísérletezett a mágnesesség design területén való felhasználásával. A Lampa MAGNIFICO esetében pedig ennek a fizikai erőnek a misztikumát és praktikus oldalát egyaránt kiaknázva hozott létre egy merőben új fénytechnikai szettet.

“Otthoni tárgyainkhoz a felhasználói élmény oldaláról közelítek. Azt a célt tűztem ki magam elé, hogy a meglepetés és rácsodálkozás élményével felruházott használati tárgyakat hozzak létre. Az így előidézett pozitív tárgyélmények a hétköznapok apró örömforrásaivá válnak a felhasználók számára.”

“A Lampa MAGNIFICO esetében ennek a lehetőségét a mágnesességben találtam meg. Számomra az is fontos volt, hogy megtaláljam a mágneses kölcsönhatás funkcionális oldalát. Így aztán egy olyan világítást terveztem, melynek a mágneses taszítás a kulcsa mind a használat, mind a működés szempontjából. A további tervezői döntéseimet ez az együttállás vezette a lámpa szerkezetének, megjelenésének véglegesítésében.

Mindez nagyon összetettnek hangzik egy ilyen játékos és egyszerű működtetésű lámpa esetében, de ezzel a funkcionális háttérrel imádok foglalkozni – ez teszi lehetővé, hogy minden tervezői döntést magaménak érezzek, és következetesen végigvigyem a terveimet.”

// /