Képi mutációk – Hodosy Enikő Projections című fotósorozata


Hodosy Enikő: Projections (2015)

Hodosy Enikő: Projections (2015)

Hodosy Enikő a MOME fotográfia mesterszak végzős hallgatója, alapszakos tanulmányait is az egyetemen végezte, majd egy évet töltött Párizsban, ahol többek között, a luxusipar egyik kiemelkedő tárgyfotósa mellett dolgozott.

Projections című fotósorozatát láthattuk már a Fuga DOKUMENTUM. MÁSOLAT. HAMISÍTVÁNY című kiállításán, valamint beválogatták a World Biennale of Student Photography döntősei közé is.

Első ránézésre felmerül a kérdés: élő vagy élettelen entitást látunk-e az egyes képeken? Enikő azt a dolgot tanulmányozza, amely mind az élőben, mind az élettelenben megegyezik: a DNS-t, a megfoghatatlant, a genetikai állományt, amely tulajdonképpen meghatároz egy-egy élőlényt. Az elfajzás, a szabálytalanság, a rendellenesség témái köszönnek vissza más munkáinál is.

“A kitömött állatokat egy scanner segítségével örökítettem meg. Ezzel a technikával a preparátumok egy festői megvilágításba kerülnek, amely által olyan, mintha élők lennének. A hosszú expozíciós idő segítségével apró glitcheket hoztam létre a testeken. Az így létrejött digitális torzulások a genetikai mutációk vizuális reprezentációi. A testek körül látható por és bőrdarabok az élőlény sajátjai, a saját genetikai állományának törmelékei.”

A fekete alapon élesen kitűnő apró pordarabok egy semleges hátteret hoznak létre, leválasztják az élővilágról az állatot, és lényegében egy hideg és közömbös térbe száműzik.

// /

Enikő további munkáit itt tekintheted meg: http://enikomimieux.tumblr.com/

Lebó Eszter írása

 

Hodosy Enikő: Projections (FUGA, 2015)

Hodosy Enikő: Projections (FUGA, 2015)