ABSTRACT NATURE dialógusok – Kovács Máté designer és Pesti István séf


boritow

Az utóbbi években nagyot fordult a világ a tradicionális kézművesség tengelyén, és szinte egyik napról a másikra váltak a tudatos vásárlással és egyéniséggel rokoníthatóvá a kis példányszámú, tervezői vagy gyártói kézjegyet magukon viselő termékek. A MOME Tárgyalkotó Tanszéke egy lépéssel ez előtt a hullám előtt jár: a hagyományos mesterségbeli tudásokat a kortárs design eszköztárával és szemléletével felruházva keres megoldásokat a 21. század kihívásaira. Ebben a legújabb gyártási technológiák vagy a digitális kultúra épp úgy szerepet játszhatnak, ahogy a design olyan, aktuálisan kirajzolódó határterületei, mint a gasztro design, food installation vagy fine dining.

Étkezés és design kapcsolata a szemünk láttára artikulálódik. Nincsenek világos szabályai, bevett módszerei vagy követelményei. Valódi kísérletező terep ez a tervezők számára: recept nélküli design. A MOME tárgyalkotói éppen egy ilyen, folyamatosan alakuló, környezetben szerették volna próbálni magukat. Az ABSTRACT NATURE projektet Kondor Edit kerámiatervező művész és Maurer Klimes Ákos designer álmodták meg 2015-ben. A koncepció szerint a magyar fine dining szcéna vezető séfjei és az egyetem hallgatói dolgozhattak együtt olyan tárgyak és ételkompozíciók megalkotásán, amik túlmutatnak mind a tárgytervezés, mind pedig a gasztronómia hagyományos keretein. Az ABSTRACT NATURE a két alkotói terület közös metszéspontjaira világít rá: az étel nem egyszerű dísze a tálnak, és a tál sem csak az étel „tálalásra” szolgál – a kettő egymást kiegészítve hozza létre az étkezés teljesen új élményét.

A designisso-n sorra vesszük az ABSTRACT NATURE egyes tárgyait, és páros interjúk segítségével bepillantást engedünk a megszületésük hátterébe. Elsőként Kovács Máté harmadéves kerámia szakos hallgatót és Pesti Istvánt, a Platán étterem séfjét kérdeztük tapasztalataikról.

Máté hide kollekcióját a futóhomok folyamatosan változó jellege inspirálta. Az elnyelés és elfedés lehetőségét dolgozta fel a tervezés során, és építette be a tárgyain keresztül az étkezéskultúrába…

2w4w3wAz ABSTRACT NATURE egyik rendhagyó eleme, hogy a felhasználó és a designer abszolút egyenrangú felekként vettek részt a tervezési folyamatban. Számotokra mennyire voltak egyértelműek a szerepek?

Kovács Máté: Úgy érzem, mind a ketten tisztán tudtuk kezelni a helyünket a projekten belül. Az én részem a tárgyak tervezése és kivitelezése volt, István pedig azok használatával a gasztronómia világában való eligazodásomat segítette.

Pesti István: Máté az elrejtés gesztusa által szeretett volna meglepetést okozni a tálalásban. Azon dolgoztunk, hogy ez az ötlet valóban használható tárgyakat szüljön, és ne váljon öncélúvá. Azt gondolom, végül ez meg is valósult: a hide egyszerre hat újdonságként, miközben egy, a séfek számára is jól kezelhető és kreatív felhasználást engedő szett jött létre. A saját ételkompozícióm elkészítésekor tulajdonképpen ezt kihasználva improvizáltam a rendelkezésre álló alapanyagokból.

Hogyan indult az együttgondolkodás? Könnyen egymásra tudtatok hangolódni?

Pesti István: Mátét egy rendkívül tudatos tervezőnek tartom. Határozott célokkal állt neki a munkának, és legelőször is meg kellett győznöm róla, hogy nem akarom ráerőltetni a saját nézőpontomat. Amikor felismerte, hogy miben tudom őt segíteni a koncepciója kibontásában, onnantól kezdve már könnyen együtt tudtunk működni.

Kovács Máté: Szeretem az intenzív, elmélyült munkafolyamatokat. Az első találkozónkra már valóban egy kialakult koncepcióval érkeztem, amiből el lehet venni és hozzá lehet tenni. Ha őszinte akarok lenni, nem vagyok az együttgondolkodás híve, ezért úgymond “megrendelőként” tekintettem Istvánra. Beszélgettünk, és ez idő alatt képet kaptam trendekről, igényekről és a fine dininghoz köthető végtelen lehetőségről. Ezeket az információkat használtam fel a koncepcióm véglegesítéséhez.

Ki tudtok emelni olyan kulcsmomentumot vagy felismerést, ami jelentősen befolyásolta a tervezési folyamatot?

Kovács Máté: Két ilyen pillanat maradt meg bennem élénken. Az egyik, amikor megnéztük, milyen tányérokat használnak az éttermekben. Számomra ez azért volt meghatározó élmény, mert azt a benyomást erősítette benne, hogy szinte semmilyen egységességre sem törekednek az éttermek. Az ételek képi világához igazodva választanak tálaló eszközöket. A másik, mikor első találkozásunkkor István azt említette, hogy a porcelánnak nincs divatja. Ezek segítettek leginkább abban, hogy elhatározzam: egy egységes porcelán szettet fogok készíteni, amely az enteriőrrel szervesen élhet együtt.

Pesti István: Egy ilyen konzultáció során szakácsként azt tudom közvetíteni, amit felhasználóként jónak érzek. Számomra fontos, hogy egy adott szituáció vagy tárgy hogyan mozgat meg, hogyan tudok rá séfként reagálni. Szem előtt tartom, hogy az ételek, amiket kreálok, nemcsak önmagukban állnak, de a kölcsönhatásba lépnek a tálakkal is, amiken megjelennek – a kettő egymást erősíti. Ezt a szemléletet próbáltam Mátéval úgy megosztani, hogy neki mint tervezőnek is hasznos legyen.

Mennyiben tükrözik vissza az elkészült tárgyak a eredeti koncepciót? Sokat változtak a szempontjaitok és elképzeléseitek a félév során?

Kovács Máté: A választott természeti jelenségem a futóhomok volt. Az absztrakció mértékét előre meghatároztam, a homok formai sajátosságaitól eltekintve, a jelenség “személyiségére” koncentráltam. A mozgás, elnyelés és felfedés adta lehetőségeket dolgoztam fel. Négy méretet határoztam meg, amik többféle módon építhetők és forgathatók egymáson, illetve egymásban. A tárgyak alja nyitott, így lehetőség van egymás alá elrejteni fogásokat, szárazjeget és egyéb, az élményt segítő kiegészítőket. A célom a porcelán klasszikus formai változatain túllépve egy kreatív felület kialakítása volt séfek számára. Ehhez az elképzeléshez tartottam magamat az elejétől a végéig.

Pesti István: Nekem elsősorban talán nem is szakmai, mint inkább emberi oldaláról adott sok újat a közös munka. Megtapasztalhattam, hogy mennyi érzelem és humánum van a tervezésben és a gasztronómiában egyaránt. Az elkészült tárgyak mennyire azonosak az emberrel, milyen átfedésben vannak a tervezőjükkel, és hogyan adják vissza az ember egyéni attitűdjét. Az elkészült szettben ez számomra világosan tetten érhető.

Milyen nehézségekkel kellett szembe kerülnötök? Voltak mélypontok?

Pesti István: Konzulensként nekem éppen az volt az egyik feladatom, hogy átbillentsem a hallgatókat a holtpontokon. Ahol bizonytalanságot éreztek, ott megerősítettem őket, és olyan szempontokat próbáltam behozni, amikkel egyébként nem biztos, hogy szembesülnek a tervezés ezen szakaszában. Fontos volt hangsúlyoznunk, hogy úgy álljanak a tervezéshez, hogy a tárgyaik a mindennapi életben is használható, életképes dolgok legyenek… de a fő érdem természetesen maguké a hallgatóké.

Kovács Máté: Nagyon sokat beszélgettünk erről az ABSTRACT NATURE csapatával. Nekem az volt a legnagyobb kihívás, hogy technikailag nehezen kivitelezhető tárgyakat terveztem. A forma és funkció nem képezi alku tárgyát számomra ebben az esetben sem. Egészen a projekt végéig mindenki azon aggódott, hogy létre tudom-e hozni a tárgyakat, hiszen tökéletes pontossággal kellett dolgozni az elforgó és egymásba illeszkedő formákon egy olyan anyaggal, ami a leghajlamosabb a torzulásra. Ezt követően kézzel kellett felpolírozni a sík részeket, hiszen fényes (mázas) és matt (máz nélküli) felületek váltják egymást a tárgyakon.

5wTervezőként használati vagy inkább kiállítási tárgyként tekintesz a szettre? Mik a terveid vele?

Kovács Máté: Teljes mértékben használati célokra terveztem, viszont ez nem azt jelenti, hogy lesz is ilyen értelemben utóélete a készletnek. Terveztem hozzá egy pohár együttest, annak a kivitelezése a következő lépés. Jelenleg nem gondolkozom a tárgyak értékesítésén, egyszerű okokból kifolyólag: a gyártás sok időbe telik és nagy költségekkel jár. Viszont dolgozom egy pályázati anyagon, amely remélhetőleg sikerrel fog zárulni.

A hagyományos iparművészethez képest a hide szett is, mintha egy újabb designmegközelítést tükrözne, amiben a design nem kizárólag esztétikáról, de – jelen esetben – maguknak az étkezési szokásainknak, az étkezés élményének az újragondolásról szól. Mondhatjuk, hogy tudatosan törekedtél arra, hogy a tárgytervezéstől nyiss az élménytervezés felé?

Kovács Máté: Új forma, új funkciók, igen! A cél az volt, hogy magasabb szintre emeljem a tárgykultúrának ezen területét, és kipróbáljam magam benne. Az, hogy van-e létjogosultsága a végeredménynek, egy jó kérdés. A saját véleményem viszont egyértelmű: lehet, hogy nem Magyarországon, de van az az étterem, séf és közönség, amely együttesen igényli az új megoldásokat, és nyit akár magyar tervező munkái felé is.

Van tere és felvevőpiaca a hasonló design tárgyaknak a magyar fine dining szektorban? Nyitottak a vendégek és az éttermi menedzsment az ilyesmire?

Pesti István: Abszolút! A nehézséget inkább az jelenti, hogy rendszerint külföldről hoznak be éttermi design tárgyakat. A magyar alkotóknak most kell megmutatniuk magukat. Érthetővé kell tennünk, hogy a hazai tervezők bevonása rugalmasabb tervezési folyamatot és specifikusabb tárgyak létrehozását teszi lehetővé, ami által egy étterem sokkal hatékonyabban tudja képviselni a maga arculatát.

A jövőben tervezitek, hogy együtt dolgoztok valamilyen formában?

Kovács Máté: Számomra nagyon friss az élmény. Nyitott vagyok, de konkrétumokról még nem beszéltünk.

Pesti István: A következő szakaszban az eredmények láthatóságán kell dolgoznunk. Meg kell mutatnunk, hogy itt vannak ezek a tehetséges fiatal tervezők, akiknek a munkái az iskola falain kívül, akár vendéglátós berkekben is jelentőssé tudnak válni. Használati tárgyakat hoztak létre, amiket most össze kell kötni a felhasználókkal, úgy hogy közben a történet is megmaradjon.

// /

img62_kStúdió fotó: Oravecz István | Esemény fotó: Gosztom Gergő | Esemény tálalás: Pesti István | Étel fotó: Fekete Antonio (Designfood) | Étel fotó tálalás: Fekete Antonio (Designfood)

Konzulens séfek:

Huszár Krisztián | Pesti István| Sárközi Ákos | Várvizi Péter

Programvezetők:

Kondor Edit, DLA | ABSTRACT NATURE témavezető
Maurer Klimes Ákos | ABSTRACT NATURE kurátor, szakkonzulens
Németh Zsófia | ABSTRACT NATURE projekt menedzser

A projektben résztvevő hallgatók és munkáik:

Herter Katalin – Winter Blooming | MOME Kerámiatervezés MA
Mezei Enikő – Gaia | MOME Kerámiatervezés MA
Kovács Máté – hide | MOME Kerámiatervezés BA
Fű Borbála – Terra |MOME Kerámiatervezés MA
Simon Borbála – Fossil |MOME Kerámiatervezés MA
Almássy Lili – earthy | MOME Kerámiatervezés MA
Tengely Nóra – CELSIUS +- |MOME Fémműves tervező MA
Sáfrán Anett – X%B | MOME Kerámiatervezés MA

Az interjút készítette: Schneider Ákos