Bejelentették az idei Design Hét sztárvendégeit


Alig egy hónap múlva kezdődik Magyarország legrangosabb design eseménye, a több mint százhúsz programot kínáló Design Hét Budapest, melyhez a korábbi évek hagyományait követve Pécs és Sopron városa is csatlakozik szeptember 23. és október 2. között.

Ionna Vautrin | forrás: theredlist.com

Ionna Vautrin | forrás: theredlist.com

Az idei év címadó tematikája, a Design Anatomy, ember és környezetének kapcsolatát járja körül.

A nap mint nap használt tárgyaink, környezetünk elemeinek és szolgáltatásainak tervezésekor az emberi test adottságai szolgálnak tervezési léptékül – gondoljunk csak az érintőképernyők kialakítására, kedvenc sportcipőink ergonomikus felépítésére, vagy azokra a környezetpszichológiai tanulmányokra, melyek eredményeire egy-egy nagyobb léptékű tér megalkotásakor komoly figyelmet szentelnek a tervezők. A designerek feladata nem kevesebb, mint  az, hogy a testünk és környezetünk közötti interakciót az innováció és a technológia legfrissebb eredményeit is felhasználva úgy öntsék formába, hogy az az ember számára minél praktikusabb, hatékonyabb és esztétikusabb, ezáltal pedig minél piacképesebb legyen.

A Design Hét Budapest idei programja arra vállalkozik, hogy ennek legkiemelkedőbb példáit a 3D nyomtatott kézprotézistől a UX designig, a food design szoborszerű alkotásaitól a hazai járműtervezés kiemelkedő produktumáig a lehető legszélesebb spektrumban mutassa be, mindemellett pedig különböző formában és keretek között lehetőséget teremtsen a tervezők és a gazdasági szereplők találkozására és közös gondolkozására is.

A Design Hét idei díszvendégei a Visegrádi Együttműködés létrejöttének 25. évfordulóját ünneplő Visegrádi Országok lesznek. A visegrádi  díszvendégség központi eleme az Iparművészeti Múzeumban szeptember 24. és november 20. között megrendezett Központi ÉrtékekKözös örökségünk a közép-európai kortárs designban című kiállítás, melynek keretében a globális piacon helyüket egyre inkább megtaláló négy Visegrádi Ország hasonló adottságainak, célkitűzéseinek és inspirációs forrásainak bemutatásán keresztül ismerhetik meg a látogatók Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Magyarország kortárs designereinek legkiemelkedőbb alkotásait.

A nyitókiállítás három további szakmai programelemmel egészül ki, egy szakmai konferenciával, egy befektetési workshoppal, valamint a következő egy évben a Visegrádi Országokban speciális workshopokkal helyi partnerek szervezésében, helyi piaci sajátosságok figyelembevételével.

020-benjamin-hubert-theredlist

Benjamin Hubert | forrás: theredlist.com

Idén ősszel két sztárdesignert is vendégül lát a rendezvénysorozat: Benjamin Hubert, a Layer alapítója és Ionna Vautrin, az organikus és geometrikus formák ötvözésének játékos nagymestere látogat Budapestre. Hubert a világ egyik legkeresettebb designstúdiójának és multidiszciplináris műhelyének vezetője. Referenciái között olyan márkák szerepelnek, mint a BMW, a Braun, a Cappellini, a Fritz Hansen, a Magis, a Moroso, a Nike, vagy a Samsung. Vautrin pedig olyan nagy nevekkel dolgozott együtt, mint Christian Dior, a Serralunga, a Camper, a Foscarini vagy a Bouroullec fivérek. Két egészen különböző, de hasonlóan izgalmas és informatív előadásra számíthatunk.

// /

dhb_2015_logo_150_2

www.designhet.hu

forrás: sajtóközlemény