Kortárs ékszerek a Future Traditions kiállításon


A hónap végéig tekinthető meg a Future Traditions designkiállítás, aminek bútor– és textilkoncepcióit korábban már láthattátok itt, a designisson. A sorozatunk harmadik és egyben utolsó részében az ékszerekre vetünk egy-egy pillantást.

Bíró Zsófia emléktárgyai a családi összetartozásról beszélnek, Kövér Dóra Rea hajékszerei a tradicionális hajfonást aktualizálják, Zalavári Fruzsina pedig a matyó hímzést használja fel nem mindennapi módon.          

Biró Zsófia: Tradtitions from far and up close 

A tradíció több, mint a megöröklött ornamentika- vagy motívumvilág. Élő szokás és kulturális kötőanyag. Biró Zsófia számára éppen az az érdekes, hogy kultikus tárgyainkon vagy ékszereinken keresztül hogyan juthat kifejezésre az összetartozást biztosító mindennapi hagyomány.

Az itt látható narratív designtárgyak esetében a család és a családi események kerülnek a tervezés középpontjába: eljegyzés, költözés, családalapítás. Biró Zsófia olyan családi szimbólumot hozott létre, ami kifejezi a családi kötelékeket, személyes hangvételű, és nem tolakodó.

A neveket és születési dátumokat tartalmazó elemek szimbolizálják a család egyes tagjait. A fémhasábokból felépülő tárgy a rész és egész viszonyát fejezi ki, és egy kvázi-szokásélményt is magában hordoz. A koncepció alapja a csere.

Az adott család valamennyi tagja ajándékoz egy elemet az összes hozzátartozójának, amivel szimbolikusan kifejezi, hogy ő a család része. Minden objekt tartalmaz egy olyan elemet is, ami magát a viselőjét szimbolizálja. Ezt csak akkor ajándékozzuk tovább, ha újabb gyerek születik vagy ha például házasodással kerül új tag a családi körbe. Minden családtag a saját születésnapján elcserélheti a saját tárgyának elemeit a többiekével.

Kövér Dóra Rea: Braidelry

A kollekció négy elemből áll, és mindegyik a hajfonás és hajdekoráció hagyományaiból merít. A hajfonatok mint a test természetes “ornamensei” ma éppen annyira népszerűek, mint az elmúlt évszázadokban.

Kövér Dóra Rea tárgyai ergonómiájukban a fejformát követik, és különböző hajfonási technikákat tesznek lehetővé. Az ékszerek könnyű, rozsdamentes acélból készültek.

Zalavári Fruzsina: Blossom

Blossom ékszereket szokatlan módon az a fajta textilfonás inspirálta, ami a magyar szoknyakészítés egyik hagyományos technikája. A fonott textilmotívumokat elsősorban a fonatok rétegzése és vastagsága határozza meg. Hasonlóképpen, a most kiállított ékeszerek mintavilágát is a rétegződés és sűrűsödés dinamikája hozza létre.

A kollekció egy hagyományos matyó motívumot dolgoz fel kortárs értelmezésben. Bár az ékszerek a tradicionális mintát használják fel, deformáció által egy teljesen új ornamentika-világot jelenítenek meg.

Számos helyen és tárgyon találkozunk matyó hímzéssel ma is. Zalavári Fruzsina az elterjed és rutinszerűvá vált felhasználási módokat kérdőjelezi meg. Hogyan élhet tovább egy motívum anélkül, hogy tömegesen kiüresítenénk vagy kiárusítanánk azt?

A Future Traditions kiállítás szeptember 30-ig tekinthető meg a Várkert Bazárban.

GALÉRIA

// / 

Kapcsolódó cikkek:   

Future Traditions kiállítás – A jövő tradíciói a Várkert Bazárban 

A díszítésen túl – interjú Harmati Hedviggel a Future Traditions ötletgazdájával

Hagyományosan jövőbeli bútorkoncepciók – Future Traditions

Future Traditions x TEXTIL

A kiállítás szeptember 30-ig tekinthető meg.
Helyszín: Várkert Bazár | Budapest, Ybl Miklós tér 4, 1013