A kisujjad nyújtod és egy egész kar lesz belőle: az E-nable projekt Magyarországon


Hiánypótló projekt érkezett hazánkba 2015 végén, ami lassan, de annál biztosabban tesz szert népszerűségre nemcsak célközönsége, hanem a szélesebb lakosság körében is. Mit is takar az E-nable projekt és kik állnak mögötte? Most kiderítjük!

Az E-nabling the future kezdeményezés gyökerei 2011-re nyúlnak vissza, a szálak ráadásul egy amerikai steampunk rajongóhoz, Ivan Owenhez vezetnek. A férfi pár éve ugyanis egy jelmezéhez készített magának fémből és drótokból felépülő, kézzel mozgatható műkart, melynek elkészítési útmutatóját a YouTube-ra is feltöltötte.

Kép forrása: enablingthefuture.org

Kép forrása: enablingthefuture.org

A videója azonban több, születési rendellenesség vagy baleset következtében csonka kézzel élő személyhez is eljutott, akik szinte az ajtaján kopogtattak a pontos hozzávalókért. Owen ekkor határozott úgy, hogy továbbfejleszti találmányát, melyhez a DIY-kultúra egyik legelemibb technológiáját, a 3D-nyomtatást hívta segítségül. Hosszas tervezés és számos prototípus után megszületett az első műanyag műkar, mely egyben a világ első 3D nyomtatott protéziseként is került a köztudatba.

Owen önzetlen módon online közösségi platformot is alapított és az összeszerelés lépéseit erre, illetve a Thingiverse download design központú oldalára is felrakta, hogy bárki letölthesse és kinyomtathassa magának ezeket.

enable

A gondolat nemcsak azért számít hiánypótlónak, mert drasztikusan kitágította a protézisvásárlók körét (olcsósága miatt a szegényebb rétegek is megengedhetik maguknak), hanem személyre szabhatósága miatt olyan gyermekek sorsát is megváltoztatta, akiket társaik azelőtt csonka kezük vagy éppen nem esztétikus protézisük miatt rendszeresen csúfoltak, ám ezek után inkább irigyelni kezdték őket. Mindemellett a szülőknek is nagy megkönnyebbülés a kezdeményezés, mivel nem kell évente újabbnál újabb, elképesztően drága, egyedileg legyártott műkarokat beszerezniük növésben lévő gyermekük számára, hanem egy-egy alkatrész kicserélésével gyorsan, egyszerűen, akár egy tej áráért személyre szabhatják az E-nable termékeket.

enable_budapest2

A projekt mára több ezer tagot számlál, ráadásul Joe Cross vezényletével hazánkban is megalakult egy E-nable csapat, melyhez többek között Dobi Dóra kurátor, designteoretikus és Oertel Andrea nyelvész is csatlakozott. Az amerikai kezdeményezéssel szemben, mely a világ minden tájára szállít a 3D nyomtatott kezekből, Crossék legfőképpen a közép-európai régióra koncentrálnak, ahol valóban megváltásnak bizonyul az alacsony árú és egyben igényes protézisek híre.

Ami még ennél is jobb, hogy a szervezők állandó jelleggel tartanak workshopokat Budapest különböző pontjain, ahol az arra vállalkozó önkéntesek készíthetik el a programban résztvevő fogyatékkal élők színes kezeit. Ezáltal nemcsak a hendikepes gyermekek érezhetik magukat egy elfogadó közösség részének, hanem a másik oldalon álló, barkácsoló kisiskolások és egyetemisták is könnyebben elfogadhatják a testi fogyatékosokat – ez pedig egy nyitottabb társadalomhoz vezethet a jövőben!

Veres Bálint vezetésével a Transfer lab. idén ősszel E-nable design túrákat szervez – ki ne hagyjátok!

// /

e-nable_allo_v3

Borda Réka írása