Egyszerre három Red Dot díjat vihetett haza Palotai Gábor tervezőgrafikus


Nem légből kapott párhuzam, ha azt mondjuk, a Red Dot a designszakma Oscarja. Az esseni designcentrum által adományozott “piros pontok” több mint fél évszázada jelentik a minőség védjegyét a termékdesign, a kommunikációs design és a designkoncepciók terén. Palotai Gábor pályája során nem először részesül ilyen kitüntetésben, de egyszerre három díjat hazavinni korántsem mindennapi teljesítmény.  

Palotai Gábor tervezőgrafikai  munkássága mellett  a design és az art direction számos területén dolgozik, és ért el sikereket kiállítástervezéssel, animációval, kísérleti fotográfiával, textiltervezéssel, vagy éppen köztéri építészeti elemek tervezésével.

Stockholmi székhelyű designcégét a skandináv grafika eredeti hangú műhelyeként tartják számon. Inspirációjának állandó forrását jelentik a XX. századi modernista törekvések – különösképpen a közép-európai hagyomány, a Bauhaus és az orosz konstruktivizmus.* Plakátai egyszerre viselik magukon az európai modernizmus kézjegyét, és a radikális kísérletezés iránti fogékonyságot. Palotai Gábor tervezői praxisa mellett a MOME címzetes egyetemi tanára.

Swedish Exhibition Agency – plakátsorozat

A svéd ügynökségnek készített plakátok a szervezet éves beszámolóit fordítják le Palotai eredeti vizuális nyelvére. Egyszerű, jól megkülönböztethető grafikai elemek jelzik az ügynökség tevékenységi köreit.  A négyzet képkeretet, az idézőjel az aktuális fejlesztéseket szimbolizálják. A projektek multikulturális vonatkozásaira a logotípiák vibráló színei utalnak.

A plakátsorozatot idén a Magyar Formatervezési Díj kiállításán is láthattuk.

The Shopmodern Condition – plakátsorozat

A plakátsorozat egyes darabjai Linda Rampell svéd designteoretikus legújabb könyvének téziseit interpretálják. A “shopmodern” olyan kortárs állapot, amiben esztétika és konzumerizmus elválaszthatatlanul összefonódik.

Thriller – textiltervezés

Palotai Gábor | Thriller | Textil design | Red Dot Award 2016

Palotai Gábor | Thriller | Textil design | Red Dot Award 2016

A Thriller Anna Kraitz svéd bútortervezővel együttműködésben jött létre. A mintákat tulajdonképpen kísérleti tipográfia, betűk és szimbólumok együttese alkotja. Az egyes jeleket Palotai dekonstruálta, hogy új mintaegységben kapcsolhassa össze őket. Az így létrehozott absztrakt rajzolatok sora kimeríthetetlen kombinációs lehetőséget kínál. A Thriller bármilyen bútordarabot képes úgy átalakítani, hogy aki ráül, úgy érezze a valóság és a fikció határán találja magát.

GALÉRIA

// /

www.gaborpalotai.com

*balladora.mome.hu