Részletes valóság – Ficsór Zsolt szociofotói


Ficsór Zsolt ösztöndíjasként vett részt az idei Capa-nagydíjon Soroksár című pályamunkájával. A projekten öt hónapig dolgozott, és ez idő alatt sikerült képeivel egy olyan perspektívát kialakítania a 23. kerület közösségi életéről, mely igazán egyedi módon jeleníti meg az emberek mindennapjait.

Egy-egy részlet kiragadása, és annak felnagyítása sterilen, mindenfajta kommentár nélkül. Egy hétköznapi tárgy látványa, mely magában hordoz egy komplett életérzést; avagy egy karakteres arc, mellyel mi is nap mint nap találkozunk az utcán. Emberek, tárgyak, érzések jelennek meg a lehető legtisztább előadásmódban.

A fotós nem kíván többet bemutatni annál, mint ami a műveiben megjelenik, és mégis, egy világot sikerül elénk tárnia a képein keresztül, külön-külön, és sorozatként egyaránt. Az egyszerű formanyelvhez hozzájárulnak a sorozat képi világát meghatározó éles fények, és a telített színek; előidézve egyfajta szürrealitást, a nyers valóság mellett.

Az emberek mozdulataiban, a helyszíneken, és a tárgyakban benne van minden, ami az elmúlt évtizedekben meghatározta Magyarországot, és ami a mai napig érezhető. Egy kis elhanyagoltság, lemaradás a nyugattól, lemondás a fejlődésről. Ugyanakkor nem egy reményvesztett állapotot mutat be; a közösség ereje az, ami felülemelkedik ezen az életérzésen. Ezáltal a fotósorozat több réteget is megjelenít, nem csak a felszínt mutatja be a valóság megörökítésével; a néző asszociációira is szükség van az értelmezéshez.

„Fontosnak tartom a különféle kultúrák egymás mellettiségéről való kommunikációt. A soroksári vajda kiemelkedő szerepet foglal el a kerület életében, de ugyanakkora figyelmet kap a sváb hovatartozás is.”

Ez az egymás mellettiség tágabb értelemben is jelen van a fotósorozatban; például az idősek és gyermekek egymás mellettisége a közösségben. Generációk kontrasztjai, a magyar társadalom, és egzisztencia aktuális helyzete, és nem utolsósorban a kultúra jelenléte, hagyományok őrzése és tisztelete. Egy ilyen fotósorozat minden nézőből egyéni érzéseket vált ki amellett, hogy konkrétan bemutatja egy közösség mindennapjait; legyen az magyar, sváb, idős vagy gyerek.

GALÉRIA

// /

Varga Csilla Lujza írása