Mustra: Fogarasi Zoltán Demeter bútorai és térkísérletei


Fogarasi Zoltán Demeter | PinSofa

Fogarasi Zoltán Demeter | Pinsofa

A 2016-os Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj egyik nyertese, Fogarasi Zoltán Demeter, mostani Mustránk alanya. A MOME-n 2015-ben végzett formatervező hallgatót a különös és érzelmekkel elegyített bútorok jellemzik leginkább, munkái pedig nemcsak hazánkban, de már külföldön is egyre nagyobb teret nyernek. Egyik leghíresebb munkája a Pinsofa, mely díjazott, nemzetközileg is elismert alkotásává vált. De mivel is foglalkozott Demeter ez előtt, illetve azóta?

C1-es kültéri bútorcsalád

Számos kültéri egységgel kísérletezett. Formanyelve fejlődött, változott az évek során. Elsőként a C1- es kültéri padcsalád megalkotásával foglalkozott, mely fegyelmezettséget sugall feszes vonalaival és geometrikus formáival.

„… a cseh kubizmust idézi. Felhasználása ergonómiailag megfelelő, anyaghasználatában reprezentálja a megrendelő cég image-ét. Szempont volt a szabad gondolkodás (pad mint szobor) és a funkcionális gondolkodás (pad mint utcabútor) ütköztetése.”

Fogarasi Zoltán Demeter | C1 Kültéri pad

Fogarasi Zoltán Demeter | C1 Kültéri pad

DUPLAD

A C1-es család után a DUPLAD termékek jelentették a következő lépést. Munkáiban megjelenik az ember és ember közti kapcsolat, valamit az ember és természet összefüggése. Az együttes segítségével nemcsak egy egyszerű kültéri padot hoz létre, hanem egy több funkciós kompozíciót, mely felhasználóbarát stílusával szociológiai megfigyelés eszközéül is szolgálhatna.

„Célul olyan funkció kialakítását tűztem ki, amely egyszerre szeparálhatja és összekötheti az embereket.”

OVAL

Letisztult formáit, és kísérletező megfogalmazásait a praktikum és letisztultság jegyében méltón tükrözi a Top-Fa Kft.-nek DuPont Corian felhasználásával készített OVAL termékcsaládja. Az egyszerű és minimalista megformálás mellett a helymegtakarítás és környezetbe való illeszkedés is célja volt.

Fast Casual Chair

Egyik legismertebb munkája a Fast Casual Chair, mellyel azt az érzettársítást vagy asszociációt próbálta egyetlen tárgyba belegyúrni, mely bárkinek eszébe juthat a “fast casual” éttermek jelenségéről. Ez a gőzölt bükkből készült szék, kissé ellentmondásosan, mégis teljesen harmóniában áll az akrillal, és ily módon tökéletesen simul össze a fast-casual fogalmával.

Fogarasi Zoltán Demeter | Fast Casual Chair

Fogarasi Zoltán Demeter | Fast Casual Chair

Poetic Furniture

Díjnyertes, 2015-ös diplomamunkája, a Poetic Furniture, egy nagyon érdekes kompozíció, melyben a tér, az idő és az anyag egymáshoz való viszonyát hívva segítségül, inkább egy pillanatképnek tűnik az, amit kapunk, semmint fotelnek. Érdekes és izgalmas elképzeléséről így nyilatkozott:

„Célom egy olyan koncepció-bútor megalkotása volt, amivel a létrehozott anyag poétikus jellegét hangsúlyozom ki.”

Fogarasi Zoltán Demeter | Poetic Furniture

Fogarasi Zoltán Demeter | Poetic Furniture

Demeter számos bútordesignja mellett rengeteg műfajban kipróbálta magát, melyet különös land art kompozícióinál, pólógrafikáinál, és akril alkotásainál mi sem mutat jobban.

Különleges munkái közé sorolandók a gyermekek számára készített játékai, melyek az otthoni Boruló készségfejlesztő környezetbarát „kirakósoktól” a játszótéri vidám dinoszauruszaiig színes palettán kínálnak szórakozást a kisebbeknek is.

2014-ben Demeter csapatának lehetősége volt részt venni a stockholmi bútorkiállításon is. Projektjük az adománygyűjtéstől a logisztikai megoldásokig sok mindennel fogadta a látogatókat online, illetve offline formában egyaránt.

GALÉRIA

// /

Fogarasi Zoltán Demeter HONLAP

Walton Veronika írása