Mustra: Weinraub Róbert fotósorozatai


Weinraub Róbert | Reborn Sounds of Teenage Dreams | 2016

Weinraub Róbert | Reborn Sounds of Teenage Dreams | 2016

Weinraub Róbert a MOME végzős fotográfia szakos hallgatója. Fotóinak témáit mindig szubjektív szemszögből közelíti meg, és ezt a szubjektivitást párosítja a formailag, képileg is letisztult látványvilággal. Leginkább „a kevesebb, néha több” elven alapulnak munkái, így egy igazán egyedi világot mutat be művein keresztül.

Amellett, hogy személyes hangvételű témákat dolgoz fel, a szemlélőre hagyja a képek üzenetének kibontakozását; így sikerül elérnie, hogy többféle asszociációt párosíthatunk műveihez. Egy-egy apró részletet ragad ki, és helyez előtérbe, a forma és a színek hangsúlyát megtartva.

Reborn Sounds of Teenage Dreams

Weinraub Róbert | Reborn Sounds of Teenage Dreams | 2016

Weinraub Róbert | Reborn Sounds of Teenage Dreams | 2016

2016-ban Erasmus ösztöndíjasként Antwerpenben folytatta tanulmányait. Ez a változás kettős érzéseket váltott ki belőle; az izgalmat az új helyzet iránt, és a nosztalgia felszínre törését. Fotósorozatában leginkább ezt a szakadékot jeleníti meg a gyermeki én és a felnövés folyamata közt. A családtól, barátoktól való elszakadást, és a magány érzetét párosítja az új lehetőségekkel, így egyfajta belső utat jelenít meg az ismeretlen környezetbe való beilleszkedésben.

 Pink Elephant in the Room

A divatkollekcióról készült fotósorozat ugyancsak antwerpeni tanulmányai során készült. A pop-art ihletésű, ugyanakkor futurisztikus hatású ruhákhoz fotóival még egy pluszt tesz hozzá; azáltal, hogy a modelleket egy „műanyag függöny” mögé helyezi el, a képek szürreális érzetet keltenek. Itt is hangsúlyt kap a részletek kiragadása és azok felnagyítása.

This Is Still Life

Ebben a fotósorozatában olyan használt tárgyakat fotózott az utcán, melyek már teljesen elvesztették eredeti funkciójukat, és feledésbe merültek. A hasznos haszontalanná válik, és a haszontalan hasznossá. Ezeket a mindennapi tárgyakat helyezi abszurd környezetbe, így bemutatva a mai fogyasztói társadalmat. Nagy hangsúlyt fektet a formai világra, – erőteljes élek, vonalak, geometriai testek – és a színek használatára.

Diary

Itt jelenik meg leginkább a részletek kiragadása, és azoknak bemutatása egy szubjektív perspektíván keresztül. A sorozat címe is a személyesség élményét erősíti – érzések, hangulatok társítását egy-egy formához, melyek mindennap szembejönnek velünk; a buszon, utazás közben, munkába menet, bevásárlás közben.

GALÉRIA

// /

Weinraub Róbert BEHANCE |INSTAGRAM

Mustra rovatunk korábbi részei: ITT!

Varga Csilla Lujza írása