Fiatal magyar tárgyalkotó betonkockáit is beválogatták a müncheni Talente-re


Talente több, mint tíz éve ad lehetőséget fiatal tervezőknek a nemzetközi bemutatkozásra. A Münchenben megrendezésre kerülő kiállítás és a hozzá kapcsolódó díj nem mindennapi keresztmetszetét adja a legfrissebb trendeknek, és segít a harminc év alatti tervezőknek közelebb kerülni a kortárs designélet fősordrához.  

Örömteli hír, hogy a jövő évi kiállításra a MOME hallgatójának, Orbán Emesének, egy anyagkísérleti kurzuson készített munkáját is beválogatták a szervezők. A kurzus az egyetem Tárgyalkotó Tanszékének és a VPI Betonmanufaktúrának az együttműködésében valósult meg.

photo02w

Emese különböző felületű öntőformákkal, anyagtársításokkal, és betonfestéssel kísérletezett. Az így született, ConcreteCube, tárgykollekciója festett, bársonyos, domború és homorú felületű kockákat éppúgy tartalmaz, mint viasszal kevert, égetett, dekorhomokkal és dekorkövekkel rétegzett darabokat.

Az experimentális alakzatok létrehozásának elsődleges célja a betonban rejlő lehetőségek feltárása, és az anyag új megközelítési módjainak kutatása volt. A fő kérdések: milyen mértékű módosítások hajthatóak végre úgy, hogy közben a beton megőrizze eredeti karakteristzikáit? Tényleg csak egy szürke, rideg anyagról van szó?

Meddig beton a beton?

A ConcreteCube-kísérletek két szálon futottak. Az egyik esetben az öntőformákkal való kísérletezések álltak a középpontban, míg a másikban az anyagtársítás, a színezés és festés innovatív módjai. Ezek néhol összefüggnek, és meg is határozzák egymást.

A beton anyagszerűsége és közismert jellemzői így átalakultak, és új minőségek, hatások jöttek létre.

GALÉRIA

// /

A projekt konzulense Varga Péter István.