Világító hegyvonulatok – PEAK lámpakollekció


Ungár Fanni sokoldalú formatervező. Leggyakrabban enteriőr designnal, bútor-, világítástervezéssel, illetve térinstallációkkal foglalkozik. Nemrég mutatta be a Construma Kiállításon legújabb lámpakollekcióját, a PEAK-et, melyet a természet és saját emlékei ihlettek.

A lámpakollekció az első olyan termék volt, ami nem külső megrendelésre készült, ebből fakadóan a PEAK teljes mértékben saját elképzelés alapján valósult meg.
A minimalista vonalvezetésű és letisztult formavilágú kollekció három típusú fényforrásból áll: függő, álló és fali lámpákból. Mindegyik típus a hegycsúcsok sziklás, éles és merev formáit idézi, mégis könnyed és légies összhatású a kialakításuk. Minden darab egyedi formavilágú, és némileg eltér a másiktól.

A kollekció darabjainak elnevezését személyes élmények inspirálták, innen ered például a függő lámpatípus, a TRYGLAV neve is, ami a Júliai-Alpok legmagasabb hegycsúcsának nevét kapta. A mennyezeti lámpán kívül a kollekció részét képezi még egy falilámpa, a SECEDA, és egy állólámpa, mely a CERRO TORRE nevet viseli.

A PEAK kialakítása, a kollekció geometrikus rendszere lehetővé teszi, hogy megrendeléskor egyedi formatervek készüljenek, azaz a megrendelőnek lehetősége van a formai kialakítást a saját teréhez igazítattnia. A szoba vagy az asztal méretéhez, illetve a világítás mértékét is lehet előre egyeztetni.  Fanninak kifejezetten célja volt, hogy a lámpák a térhez idomulva, a teret kiegészítő  szoborszerű esztétikai élményt nyújtsanak.

A kollekció vázszerkezete könnyű alumíniumból, és energiatakarékos fénycsövekből áll. A LED fénysorok energiatudatos megoldást kínálnak, és fényerő-szabályozó funkcióval is kiegészíthetőek.

„Elsősorban olyan anyagokkal szeretek dolgozni, amik képviselni tudják a tudatos tervezői megközelítést. Szeretem az olyan kontraszt jelenlétét egy terven belül, amit a különböző anyagok használata okoz.”

A PEAK kollekció idén több csoportos kiállításon is szerepelt, mint például az Otthon Designon, a FISE Áthatások / FISE Selected kiállításán, és feltűnt a Vodafone ’Project You’ kampányában a Nanavízióval. Ezen kívül Fanni első egyéni kiállításán láthattuk még a Design Héten, ami az Élfény / Beyond Light címet viselte. Utóbbi teljes mértékben a PEAK lámpakollekciót inspiráló háttérre, az ihlető közegre fókuszált.

GALÉRIA

// /

Csák Alíz írása