Geometrikus ékszerek kicsit másképp – present simple kollekció


Tavaly decemberben mutatta be Tengely Nóra legújabb ékszerkollekcióját, melyet a karácsonyi WAMPon is megcsodálhattunk.

A tárgyak Nóri korábbi BA diplomamunkájának továbbgondolásából születtek. A kollekció a present continuous, azaz folyamatos jelen címet viselte. Ez a nyelvi formula utal arra a jelen-létre, aminek szükségességét Nóri szerette volna kihangsúlyozni:

„Ahhoz, hogy valamit igazán a magunkénak érezzünk és befogadjunk, egyszerűen ott kell lenni. Egy időben, egy helyen. Ahogyan az emberi kapcsolatok, úgy ezek a tárgyak sem nélkülözhetik a személyes jelenlétet.”

E kollekció folytatásának tekinthető a most bemutatott present simple”  sorozat. Technikai szempontból közel áll egymáshoz a két munka, a formavilág és az anyaghasználat tekintetében viszont a „present simple” egyszerűbb megoldásokat használ.

Az ékszersorozat 12 darab ezüst fülbevalóból áll, amelyek a fejmozgással egyedi vizuális játékot tesznek lehetővé. A letisztult hatást ez a játékosság teszi izgalmassá, melyet Nóri a diplomamunkájához korábban kikísérletezett technikával ért el. A módszer a láncszemek különleges forrasztásán alapul.

A tárgyakat geometrikus formavilág jellemzi, mely mostanában került Nóri érdeklődésének középpontjába. Ezt a fajta szögletességet párosítja olyan véletlenszerűnek látszó elemekkel, amik a merev geometrikusságot képesek ellenpontozni. Ennek érdekében a tárgyak bizonyos részei merevek, bizonyos részei kezeletlenek, és teret hagynak a lánc szabad mozgásának. Ennek a kontrasztnak köszönhetően a darabok kiemelkednek az általános geometrikus ékszerek közegéből.

„Én arra biztatnék mindenkit, hogy merjen feltűnőbb ékszert viselni a hétköznapokon is. Egy-egy markáns darab helyettesíthet egy teljes “harci díszt”.”

Az ékszerek mérete és asszimetriája szembetűnő, a mostani minimalista vonalhoz képest talán extrém. A technikában rejlő lehetőségek miatt a tervező újabb variációk készítését tűzte ki célul.

GALÉRIA

// /

Fotók: Piti Marcell

Smink: Szlameniczky Zita

Csák Alíz Anna írása