Az IKEA piacra dobta első 3D-kötéssel készült bútordarabját


IKEA | PS model | képek forrása: dezeen

IKEA | PS model | képek forrása: dezeen

A 3D-kötés elsőként Nike cipőkön és felső árkategóriás bútorokon jelent meg, de most már az IKEA polcain is elérhető, méghozzá a 2017-es PS karosszék formájában.

A vadonatúj, áttetsző fotel a svéd cég kísérletező PS kollekciójának egyik darabja. Míg háta hálózással készült, addig két oldalát egy púder borította acélforma fedi. A habkönnyű fotel egy digitális kötési folyamat eredménye, amelyet először a Nike alkalmazott a 2012-es Flyknit cipőkollekciójánál.

A 3D-kötés számítógépek által irányított gépek segítségével történik, amelyek korábban megalkotott digitális terveket követve szálakat kötöznek komplex, varrat nélküli formákba. Ezt a technikát eredetileg a ruhaiparban fejlesztették ki, mielőtt még rálelt volna a bútorkészítés világa.

Bútoroknál elsőként Jonas Forsman, svéd tervező használta fel a Moooi összecsukható székéhez, majd hozzá csatlakozott Benjamin Hubert stúdiója, a Layer, a Moroso nappali fotelével. Mindkét termék célja a hát megnyújtása volt, egy olyan fotelben, amely a függőágy kényelmére emlékezteti az abban ülőt.

Jonas Forsman 3D-kötött "Shift" széke és a Layer "Moroso" darabja

Jonas Forsman 3D-kötött “Shift” széke és a Layer “Moroso” darabja

Őket követte az IKEA, akinek saját, cégen belüli tervezője, Sarah Fager szerint a fotel tökéletesen illik egy olyan globális üzemeltetés brandjébe, mint az ő cégük. „Már régóta foglalkoztatott minket a 3D-kötés kérdése. Már mindannyian láttuk felhasználva színes edzőcipőknél, és egy igazán okos módszernek tartjuk, hiszen a kötőgép teljesen automatizált és bármelyik szállítónál elhelyezhető, más anyagokkal is kombinálható.”

Az IKEA elmondása szerint amellett, hogy újszerű megoldásról van szó, igazi minőséget képvisel és hosszú évek folytonos használatát, vagy akár nyújtását is képes tolerálni. Egyelőre rózsaszín és szürke színben vásárolható meg, fehér vagy fekete vázzal, 125 dollárért.

// /