Delpozo A/W 2017: magyar behatások a New York-i divathéten


Delpozo 2017 A/W

A wallpaper.com betekintést enged a Delpozo 2017-es őszi/téli kollekciójába, amelynek nem más, mint a magyar származású Rippl-Rónai József festői munkássága jelentette a fő inspirációját.

Az eredetileg építésznek tanult, ma már világszerte ismert divattervező, Josep Font lassan öt éve, hogy tagja a spanyol, Delpozo divatháznak. 2017-es őszi/téli kollekciójának komor színvilágára nagy hatással volt a posztimpresszionista Les Nabis művészmozgalom, amelynek többek között Rippl-Rónai is tagja volt. A csoportosulás egyéb neves alkotói között említhető Pierre Bonnard, Maurice Denis, Georges Lacombe és Paul Sérusier is. Ami az alak- és formaválasztásokat illeti, erősen fellelhető itt-ott a főként betonnal dolgozó szobrász és építész, Max Bill behatása.

Delpozo 2017 A/W

Az összeállítás érdekessége, hogy jóval avantgárdabb, mint Font korábbi munkái. Árulkodó jel, hogy szinte mindegyik kreációnál jelen van egy jó érelemben bizarr, úszósapkára hajazó fejfedő, amely egy izgalmas és pompázatos sci-fi úszógálát idéz meg. A virágos díszítőelemek, amelyek kifejezetten a Delpozo ismérvei, végig visszaköszönnek a kollekcióban. A záró darabban pedig kiváltképp, amely egy többrétegű hímzett mini, és a virágminták alatt egy vérvörös szoknya bújik meg. Egyéb külön említést érdemlő darabok még a szintén vérvörös őszi kabát, amelynek görbületei egyértelműen Bill-t idézik meg, és az élénksárga vállig kivágott kétrészes, amely egy flitteres topból és egy hosszú lila sifonszoknyából tevődik össze.

Delpozo 2017 A/W

Delpozo 2017 A/W

Delpozo 2017 A/W

// / 

Kéri Zoltán írása