MAMA, a fotókönyvek anyukája


Személyesség, „zine-ség”, kreativitás: e hármas jellemzi talán legjobban a MAMA photobooks tevékenységét, mely mindenképpen hiánypótló kezdeményezés, ha a hazai fotósok támogatottságát, és nem mellesleg az alternatív kiadványok világát tekintjük. Let’s /\/\/\/\/\/\!

MAMA-ék 2015 tavaszán alakultak, székhelyük a budai Meet Labben található. Fiatal fotográfusok felkarolását tűzték ki célul – miközben persze saját munkáikat is propagálják – füzet- és könyvformátumú fotósorozatok hazai és külföldi terjesztése révén. Ennek köszönhetően produktumaik többek között Londonban, Berlinben és Bécsben is megfordultak már művészeti és szezonális vásárokon, kiállításokon. Ami pedig kifejezetten üdvözlendő ötlet, hogy időről időre megosztanak feltörekvő fotográfusok, grafikusok számára hasznosnak bizonyuló hazai, illetve ugyancsak külföldi pályázatokat, ösztöndíj-lehetőségeket.

Zsófia Puszt | “Bajuszos angyalokkal…” | MAMA photobook

Emellett kifejezetten aktív társulásról beszélhetünk, hiszen nem olyan régen tárlatot, fotókönyv-kiállítást és bulikat is szerveztek, ráadásul idén februárban az első workshopjukba is belebotolhattak a szemfülesek. Mi több, MAMAszombat néven egy eseménysorozatot is útjára indítottak, melynek keretein belül minden szombaton látogatható gyűjteményük, és ennek apropóján aznap különböző programokba alkalom adtán bele is kóstolhatnak az arra járók – az első eseményen például egy előadással egybekötött beszélgetést szerveztek Szántói Lillával és Piti Marcellel.

A MAMA photobooks-ot Ficsór Zsolt alapította 2015-ben Terjék Diánával és Schuller Vladimirral. Útközben csatlakozott a csapathoz Tóth Bátor és jelenleg hárman tevékenykednek aktívan a könyvek elkészítésében, programok szervezésében: Diána felel a könyvek megtervezéséért, könyvkötéséért, Zsolt segíti a koncepciók kidolgozását, képek válogatását, Bátor pedig a munkafolyamatokat, programszervezést és a komunikációt.

A keménymag eredményességét több állandó vagy időszakos alkotó is segíti: dolgoztak már együtt az Eskimo Books készítőjével, Szántói Lillával, de rezidens DJ-jük is van Asztalos Alex személyében.

A fiatal kreatívok jövőbeli célkitűzései között szerepel egy állandó és nyílt felhívás közzététele, hogy az általuk színvonalasnak tartott munkákat nemzetközi fesztiválok közönsége elé is terjeszthessék, illetve hogy photobookok és zine-ek megálmodására ösztönözzék a hazai alkotókat. Igyekeznek továbbá a MOME-val is szorosabb együttműködést kialakítani, és ha minden jól megy, hamarosan egy workshop keretein belül is tanulhatnak tőlük az egyetem hallgatói.

A továbbiakat pedig remélhetőleg már hamarosan elkészülő honlapjukról tudhatjátok meg…

// / 

MAMA FACEBOOK

Borda Réka írása