Mozdul a fotó – Neogrády-Kiss Barnabás GIF-gyűjteménye


Neogrády-Kiss Barnabás aktuális munkáiban a rögzített valóság megmozgatásával kísérletezik. A személyes tárgykultúrára és hétköznapi tevékenységekre koncentráló GIF-ek nemcsak Barnabás mikrokörnyezetét mutatják be, de művészi állásfoglalásként is értelmezhetők.

Barnabás a fotográfia mesterszak végzős hallgatója, 2012 óta foglalkozik a GIF összetett műfajával, melynek izgalmas nyelvrendszere fogta meg leginkább. Érdeklődése, amely a fotográfia más médiumok felőli megközelítéséből indult ki, elsőként egy stopmotion videó formájában valósult meg. Ezután olyan képalapú vizuális nyelv kialakításával foglalkozott, mely hol egy mozgás fázisának megjelenítésére, hol pedig képsorozatok létrehozására fókuszált. Barnabás számos különböző médiumot kipróbált, de a fotó mindegyikben hangsúlyos szerepet kapott. A nagy népszerűségnek örvendő GIF-kultúra többek között azért foglalkoztatja az alkotót, mivel a fotó, a grafika és az illusztráció területeit is egyenrangúan magában hordozza.

A közösségi médián alapuló globális világunk ingerküszöbén átbukva érkezünk az apró mozgásokkal operáló GIF-ek világába. Barnabás GIF-gyűjteménye életre keltett momentumok formájában tárul a nézők elé. Az ügyesen megkoreografált, mozgóképpé tett elemek a vizualitás egy újabb dimenzióját hangsúlyozzák. Amellett, hogy egyfajta értelmezési lehetőséget kínálnak a megörökített pillanatokhoz, az általános, megszokottá vált használati tárgyakat is új nézőpontból mutatják meg.

// /

Neogrády-Kiss Barnabás TUMBLR | BEHANCE 

Untsch Kata írása