Tünékeny pillanatok anyag- és formakísérletekben – Hidasi Zsófi interjú


A ZSOFIHIDASI kollekciókat koherens koncepció és alkotói szemlélet jellemzi. A termékek erős vizualitással rendelkeznek, az egyediséget és az egyéniséget állítják a középpontba. A tervező különleges anyag- és formakísérletei természetközeli impressziókból indulnak ki, és tünékeny pillanatokat örökítenek meg. Hidasi Zsófival beszélgettünk legutóbbi kollekciója kapcsán.

2008-ban végeztél textiltervező szakon a MOME-n. Mit adott neked a képzés? Mennyire tudtad hasznosítani az itt szerzett tudásod?

A tervezési feladatok során már akkor is nagy hangsúlyt fektettek az anyagkísérletekre, újszerű anyag- és struktúraképzésre. Mindig is ez a része izgatott leginkább a tervezési folyamatnak, ezért specializálódtam szövött anyagtervezésre. Azt gondolom, hogy a MOME a szakmai-technológiai tudás mellett elsősorban szemléletmódot, tervezői hozzáállást adott.

2014-ben hoztad létre saját márkádat. Hogyan jutottál el idáig?

2012-ben és 2013-ban Kozma-ösztöndíjas voltam, egy általam kikísérletezett technikával, amit először a diplomamunkámban használtam. Irodai tűzőgéppel díszítettem textil majd bőrfelületeket. Az így létrejött ornamentika tapintható, anyagminőséggel rendelkező grafikaként jelenik meg a ruhákon és a táskákon. Minden egyes tűzőkapocs grafikai elem, ugyanakkor egyes daraboknál, a fülbevalóknál és nyakláncoknál a sűrűn egymás mellé helyezett tűzőkapocs, a fém alakítja is a csavart formát. A FALLING kollekció után döntöttem úgy, hogy saját márkát alapítok, ami azóta folyamatosan épül. A csapat nemrég új munkatársakkal bővült, és a külföldi piacra lépésen dolgozunk.

Ez hogyan zajlik?

Pár hónapja tettünk konkrét lépéseket ebbe az irányba. Azt gondolom, hogy itthon hosszú időre van még szükség, amíg átalakul a piac és nagyobb kereslet lesz a designer termékekre. Ez elsősorban szemléletmód, hozzáállás kérdése, ami nem fog egyik napról a másikra megváltozni. Ami biztos, hogy számomra nagyon fontos, hogy a termékeim minőségi és művészi értéket képviseljenek, ezt szeretném nyújtani a vásárlóimnak.

Hogyan fogalmaznád meg a márkaüzeneted? Kit tekintesz célközönségednek?

A márka célcsoportjának azokat tekintem, akik számára fontos, hogy egy termék művészi értéket képviseljen. Meghatározó számukra a vizualitás, amit a hétköznapi tárgyaik kiválasztása során is szem előtt tartanak. Olyan 25-40 év közötti fiatalok, akik rajonganak a letisztult és szép dolgokért, de fontos nekik a részletekben rejlő játékosság is. Változatosak, lendületesek és értékelik a kreativitást, praktikum és egyediség egyszerre van jelen az életükben. Megválogatják a használati tárgyaikat, inkább kevesebb, de időtálló, minőségi darabok tulajdonosai.

A ZSOFI HIDASI márka sajátos formanyelvet beszél. Honnét merítesz inspirációt a tervezéshez?

Minden kollekcióm mögött átgondolt koncepció áll, ami sokszor hónapokon keresztül érlelődik bennem. A legtöbb esetben egy-egy technika, vagy anyag az, ami elkezd foglalkoztatni. Ezzel párhuzamosan alakul bennem egy kép, egy vízió az adott kollekcióról. Nagyon szeretem a 20. századi és kortárs festészetet, építészetet, tárgykultúrát, emellett fontosak számomra az utazások, a személyes élmények, hogy új impulzusokat kapjak. A legtöbb esetben organikus, természet közeli impressziókból építkezem, a kollekcióimban ezeknek a benyomásoknak az esszenciáját igyekszem egyfajta letisztult formarendszerben átadni.

A legutóbbi kollekciód a LINES nevet kapta. Mi ihlette a kollekciót?

A LINES kollekció az MMA Fiatal Művészek Ösztöndíja támogatásával valósult meg. A szövés technikájából indultam ki tervezéskor, majd a bújtatás módszerét továbbgondolva hoztam létre a bőrtáskákon megjelenő plasztikus felületeket. A díszítés mellett a válltáskák formai kialakítása, szerkezete is erre a gondolatra épült. A technikai megoldások mellett nyári élmények inspirálták a kollekciót – a tóparton, tengerparton eltöltött idő, a végtelen nyugalom érzése, ami a víz közelségéből árad, a folyamatos mozgás és változás érzése, ami a vízfelület szüntelen hullámzásából fakad, és az az összhang, ami a természetben fellelhető formákban figyelhető meg. Ezeknek a képeknek az esszenciáját igyekeztem megragadni a színvilágon és a struktúrákon keresztül.

Jelenleg hol kaphatóak a termékeid?

Elsősorban a stúdiómban, a Heinrich Alkotói Szinten, ahol minden hónapban tematikus open studio-kal várjuk a vásárlókat. Ezen kívül a Mono Art & Design-ban, a Mono Fashion Shop-ban és a wonderlab-ben.

Milyen terveid vannak a jövőre nézve?

Szeretném, ha a havonta megrendezésre kerülő open studiokon keresztül még több vásárlóhoz jutnának el a termékeim. Áprilisban a LINES kollekcióm köré épül majd a pop-up, ahol először lesznek megvásárolhatók a kollekció válltáskái és pénztárcái. Május környékén pedig új kollekcióval jelentkezem. Későbbi terveim között szerepel, hogy jelentkezem a MOME doktori képzésére.

// / 

www.zsofihidasi.com

Sütöri Laura interjúja