A kelet trendje – A kelet-európai identitást helyezi nemzetközi összefüggésbe egy új magyar divatmárka


Egyre több divatérzékeny ember menekül a mainstream divatirányzatok uniformisából, ahogy a divat esztétikája is elfordul napjainkban az unalomig ismételt instagram-tökéletességtől. Mára Magyarországon is egyre erősebb az igény a valódi kreativitásra és a szellemi értéket képviselő darabokra. Erre az igényre keres választ az OST márkán keresztül a fiatal tervezőpáros, Lantos Olivér és Sasvári Áron, kelet-európai identitásukra tudatosan építve.

Míg a divat eredetileg az önkifejezés eszköze lehetne, a legtöbben nem élnek ezzel a szabadsággal. Az öltözködési konvenciókba és a mainstream unalmába rekedve az emberek inkább a divat által generált közeg szociális biztonságát élvezik. A szocializmusra emlékeztet ez: mindenki ellene van és szeretené a saját egyéniségét képviselni, de mindenki élvezi a rendszer biztonságát. A tökéletesített szépség fogalma egyre unalmasabban hat vizuálisan túltelített korunkban. Így válik érdekessé ami különös és aminek üzenete van.

„Kell hogy legyen mondandód.” – mondja Lantos Olivér, az OST egyik tervezője. „Szeretem valóban belevinni az véleményemet a kollekcióinkba, úgy gondolom, ez az, amitől hosszú távon ömagunkat tudjuk képviselni. Csak akkor lehetnek erősek a munkáink, ra visszatükrözik, amit a világban látunk, vagy ahonnan jövünk. Ami csak szép, ma már nem mond sokat. Van bennünk egy erős kettősség is, ami sokszor humorban jelenik meg. Jó példa erre a 2017-es tavaszi kollekció I want to remain misterious” feliratú pulóvere. Magával a Misztikus akarok maradni” jelentéssel tudok azonosulni, de egyébként groteszk módon a mondatot egy Kiszel Tünde interjúból emeltük ki.”

Jellemzően a kortárs divat és a streetwear elegye adja az OST darabok karakterét. Sokszor ellentmondó stíluselemek keverednek: klasszkus sportruházat, hagyományos szabászat, munkaruházat vegyül popkultúrális elemekkel. Ez az érdekes, kontrasztos sokféleség adja a brand friss stílusát. A márka kollekciói egyértelműen mai, progresszív közegben elevenítik meg a 80-as 90-es évek kelet-európai hangulatát.

„A tervezésnél az motivál bennünket, hogy azoknak az embereknek készítsünk ruhákat, akik nem akarnak kompromisszumot kötni az öltözködési normákkal, hanem nyitottak az újdonságra és nem riadnak vissza a szokatlantól. Erre ad inspirációt az a Kelet-Európai közeg, ahol felnőttünk, és ahol szükségből a legfurcsább kombinációk leheségesek.” – mondja Sasvári Áron, a márka másik tervezője „Úgy fogalmaznék, hogy ami egyszerre lehetséges egy sofiai piacon és egy párizsi utcán, az az OST.” – teszi hozzá.

Az OST egy meglepően új párosításokat kínáló, mindenképpen úttörő divatmárka, amelyre érdemes figyelni.

GALÉRIA

// / 

www.ostclothing.com | FACEBOOK | INSTA

forrás: sajtóközlemény