Idegenből pillanatok alatt helyivé válni? – Beszélgetés a Local’s Lore kitalálójával


Fél évvel ezelőtt indult egy sok szempontból formabontó vállalkozás, a Local’s Lore, mely az utazási könyvekben leírtaktól igencsak eltérő úti kalandra invitál: egy-egy ott élő szemével mutat be városokat (jelenleg már több mint ötvenet) a világ minden tájáról, összekapcsolva a helyszíneket a résztvevők Instagram profiljával. Az ötlet Suri Adrirenn fejéből pattant ki, vele beszélgettünk az oldal kapcsán.

Mesélj egy kicsit magadról! Mivel foglalkozol? Hogyan kerültél kapcsolatba a design világával?

A Covinus Egyetem kereskedelem és marketing szakán, nemzetközi marketing szakirányon szereztem diplomát, és emellett a MOME designelmélet szakát is elvégeztem kiegészítésként, mivel mindig is érdekelődtem a humán és a reál vonal iránt egyaránt.

Egy jó ideje már New York és Budapest között ingázom, ebben a két városban élek és dolgozom. Itthon és külföldön is elsősorban sales és marketinggel, márkamenedzsmenttel foglalkozom a design területén belül.

Milyen kreatív projektekben vettél részt itthon az évek során?

Az egyetem mellett a KOMOD divatmárka menedzselésén – többek között a lookbook elkészítésén, a Gombold újra divatbemutatón való megjelenésükön – dolgoztam. Később a POSITION Collective bútormárka nemzetközi sales és marketing menedzseléséért feleltem, segítettem a Dubai Design Héten való részvételüket, a Design Terminállal közös kollaborációkban is szerepet vállaltam. Saját oldalam, a TASTECODE is egy ilyen kreatív projektnek tekinthető, melynek kapcsán számos hazai és nemzetközi designerrel ismerkedtem meg. Legutóbb a Herend Porcelánnak dolgoztam ki egy új szemléletű marketingstratégiát és vizuális megjelenést, mellyel a fiatalabb korosztály és új piacok felé is sikeresebben tudnak nyitni.

Mikor fogalmazódott meg benned először a gondolat, hogy létrehozd a Local’s Lore oldalt? Mi az az élmény, ami erre ösztönzött?

Három éve, egy párizsi utat megelőzően újhullámos kávézók és design boltok után keresgéltem, és meglepődve tapasztaltam, hogy mennyire hosszadalmas kutatómunka autentikus helyeket találni még egy olyan város esetében is, mint Párizs. A saját Google térképemen láttam el csillagokkal azokat az üzleteket, galériákat, kávézókat, amelyekre az Instagram lokalizációja segítségével bukkantam rá, s bár számtalan nagyon ígéretes helyet találtam, kiutazáskor többször nehézséget okozott – a hely nevének és képek hiányában – a kinézett helyszínek azonosítása. Ekkor jutott eszembe, hogy mennyire jó lenne egy olyan átlátható térkép, ahol egyrészt minden kategória külön ikonnal rendelkezne, másrészt egy-egy helyi ember közösségi oldalával összekapcsolva az ő javaslataikat követhetnénk a különböző városokban. Alapvetően egy egymást segítő, mások ötleteire, élményeire nyitott, hasonló ízlésű és érdeklődésű embereket összefogó platformot képzeltem el.

Kikkel együtt valósítottad meg végül a Local’s Lore-ról dédelgetett álmaidat?

Az oldal vizuális arculatát Kiss Miklóssal együtt terveztük meg, aki a Local’s Lore megjelenésével kapcsolatos határozott elképzeléseimet tökéletesen megvalósította a minimalista design jegyében. Miklós játékosságot, dinamikát is vitt az oldalba, hiszen a fejléc folyamatosan cserélődik, más-más városokat mutat be, valamint minden helyhez eltérő szín társul.

A csapat részét képezi még Atom Richárd programozó, illetve Pásztor Turák Réka és Suri Eszter mint asszisztensek, akik az Instagram oldal, a nemzetközi sajtóanyag szerkesztésében, az interjúk készítésében, valamint a fotózások megszervezésében segítenek.

Hogyan működik az oldal? Hogyan válhat valaki egy-egy város nagykövetévé (ambassador)?

A Local’s Lore indulásakor szükségünk volt egy bázisra, így a világ számos pontján élő, hasonló érdeklődésű ismerőseimet kértem fel, hogy osszák meg városukból – az oldalon keresztül – az általuk leginkább kedvelt éttermeket, kiülős helyeket, múzeumokat és design boltokat. Sokan további barátokat, ismerősöket ajánlottak, akik szintén számos (turisták elől) rejtett helyszínre, értékre hívták fel a figyelmünket a saját lakóhelyükön, így az oldal folyamatosan kisebb-nagyobb városokkal bővült. Emellett az Instagram lokalizáció alapján is kerestünk már fel igényes képeket megosztó felhasználókat, valamint mostanra már fordult a kocka, és sokan ismeretlenként jelentkeznek városuk nagykövetének.

Miben hoz újat, miben más a Local’s Lore a többi utazási ajánlatokra, értékelésekre építő weblaphoz képest?

Úgy gondolom, hogy a kevesebb néha több. A TripAdvisor, a Spotted by Locals és más hasonló oldalakon tömérdeknyi információval szembesültem: nagyon sok ember ajánl nagyon sok helyet, melyhez sokszor rossz minőségű képek, kaotikus elrendezés társul. Ezzel szemben nekünk az volt a célunk, hogy leszűkítsük az információáradatot, és csak néhány ember szemszögéből nyújtsunk benyomást egy-egy városról, egyrészt, hogy megőrizzük az átláthatóságot, másrészt, hogy személyesebbé, szerethetőbbé tegyük az oldalt. A Local’s Lore értéke a funkcionalitásban rejlik, hiszen a többi weblappal ellentétben összeköttetésben áll az Instagram alkalmazással, valamint a Google térképpel is, így azonnal jó minőségű fotók és cím birtokába juthat a látogató, valamint olyan eldugottabb városokról is autentikus tartalmat kaphat, mint Chiang Mai, Minsk vagy éppen Aalborg.

A helykereső funkció mellett folyamatosan töltünk fel kiegészítő tartalmakat is, így például készítettünk interjút a New York-i, a koppenhágai, a bécsi „ambassadorral”, nők napja alkalmából Laura Berger chicagói grafikusművésszel, az anyák napját pedig egy anya-lánya páros alapította kerámiastúdió bemutatásával ünnepeltük.

Mik az oldallal kapcsolatos tervek? Milyen újítások, fejlesztések várhatóak a közeljövőben?

Egy-egy helyhez szeretnénk, ha az „ambassador” fotója mellett az Instagram lokációhoz tartozó top kilenc kép is megjelenne a Local’s Lore-on, így egy kicsit sokrétűbb, de mégsem befogadhatatlan mennyiségű képet tudnánk nyújtani az adott helyszínről. Emellett a profillétrehozás funkciót is szeretnénk bevezetni azért, hogy a felhasználók személyes profiljukba belépve le tudják menteni, meg tudják osztani barátaikkal saját, további helyekkel bővített térképüket. Az oldalt applikáció formájában is elérhetővé szeretnénk tenni, így az emberek egy helyen, funkcionális és esztétikailag vonzó keretek között tudnák utazási élményeiket gyűjteni.

A Local’s Lore jelmondata: Live Global, Experience Local. Ezt vallod te is az utazásaid során?

Abszolút. Szeretem egy-egy város hangulatát, az ott élő embereket jobban megismerni, azt gondolom, hogy nagyon fontos, hogy egymásra, a különböző kultúrákra nyitottak legyünk. Emellett öröm látni, hogy egyre több fiatal gondolkodik hasonlóan, és dönt a tudatos utazás, a helyiek által ajánlott helyszínek látogatása mellett.

// / 

Local’s Lore WEBOLDAL | INSTAGRAM | FACEBOOK 

Fotók: Eszter Sára

Dekovics Dóra interjúja